Gazdaság

Kitalálja, mennyibe kerül idén a dinnye? Már Rubik-kockát is faragtak belőle!

Kitalálja, mennyibe kerül idén a dinnye? Már Rubik-kockát is faragtak belőle!

2022. július 8., péntek
Kitalálja, mennyibe kerül idén a dinnye? Már Rubik-kockát is faragtak belőle!

Beindult a dinnyeszezon, és már most látványos a versengés a piacon. Akár kétezer forint is lehet a különbség.

Beindult a dinnyeszezon, a gyümölcsnek pedig nagyon kedvező volt az elmúlt hetek időjárása, így kifejezetten izgalmas időszak vár a dinnyetermesztőkre. Nem csupán mennyiségben, hanem minőségben is az eddigi legjobb dinnyeszezonnak nézünk elébe.

Fogyasztói oldalról azonban érdemes résen lenni: a dinnye kilója pillanatnyilag 300 forint, de van, ahol 200-ért, másutt 400-ért árulják.

A Pénzcentrum egy kisebb mustrát tartott a hazai boltokban. Megállapításai szerint pedig akár 2000 forint is lehet a különbség tíz kiló dinnye között, attól függően, hogy hol veszünk belőle.

A nagyobb áruházakban jellemzően jobban ingadozik a dinnye ára: míg valahol 220 forintért hirdetik kilóját, addig másutt 400 forintért.

Valamivel stabilabb a helyzet a piacokon: Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) rendszer adatai alapján vidéki fogyasztói piacokon a 27. héten 300-350 forintba került átlagosan egy kiló magyar görögdinnye.

Röviden tehát egy 5 kilós dinnyét a legolcsóbban nagyjából 1090 forintért szerezhetünk be, míg a legdrágábban majdnem 2 ezer forintot kell érte kiadnunk.

Egy vásárhelyi srác már Rubik-kockát is faragott az idei termésből

Pap Robi, aki minden évben különlegességeket készít, nemrég a világ első Rubikkocka-dinnyéjét is elkészítette. Mint a Rádió 7-nek nyilatkozta, három éve japán mintára készített először kockadinnyét:

,,Akkor találtuk ki a barátaimmal közösen, hogy legközelebb dobókockát alkossak. 2020-ban az is sikerült, így jött a következő ötlet, hogy legyen valami magyar vonatkozás: így született meg idén a Rubikkocka-dinnye" – emlékezett vissza a kezdetekre Robi. A dinnyetermesztő három hétig dolgozott az elképzelésen. Négy-öt óra alatt alakította ki a sablont és annak mintázatát, aminek három hét alatt vette fel formáját a gyümölcs.

Forrás: Rádió 7

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.