Gazdaság

Fellélegezhetünk? A havi átlagfogyasztáshoz mér az MVM

Fellélegezhetünk? A havi átlagfogyasztáshoz mér az MVM

2022. július 22., péntek
Fellélegezhetünk? A havi átlagfogyasztáshoz mér az MVM

AZ MVM értesítése szerint az adott időszakra jellemző átlagfogyasztás fogja megszabni a lakossági földgázfogyasztás kedvezményes értékhatárát. Ez azt jelenti, hogy eltérő lesz a téli és a nyári rezsicsökkentett limit.

Az eddigiek alapján úgy tűnt, hogy a kormányrendelet által meghatározott éves átlagfogyasztáshoz fogja mérni a földgáz rezsicsökkentett limitét az MVM. Azután a szolgáltató közleményében arról írt, hogy naparányos elszámolást fog alkalmazni.

Mostanra kiderült, hogy a gyakorlatban ez csak a villamosenergia felhasználására fog vonatkozni.

a földgáz esetében a fogyasztási jelleggörbe lesz a meghatározó, vagyis a havi felhasználási szokások határozzák meg az átlagértéket, a jelleggörbe alapján korrigálnak. Magyarán télen 144 köbméternél jóval több, nyáron viszont jól kevesebb átlagfogyasztással számolnak.

Hogy egy példával éljünk: a leírtak alapján januárban 335 köbméter felett kell piaci áron fizetni - júliusban viszont 14 köbméter felett. A fogyasztási jelleg szerinti korrigálással többen fognak a kedvezményes értékhatárba beleférni.

A villamosenergiára ez nem vonatkozik, ott az átalánydíjasoknál a meghatározott éves átlagfogyasztást a 12 havi összesített érték nem haladhatja meg.

A 24.hu kiszámolta, hogy így a jelleggörbés korrekció nélkül éves szinten 708 720 forint lehetett volna a számla, korrekcióval azonban mindössze 334 067 forint lehet. Azaz kevesebb, mint a fele.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.