Gazdaság

Nem fedezi a költségvetést, drágul a fuvardíj

Nem fedezi a költségvetést, drágul a fuvardíj

2022. május 19., csütörtök
Nem fedezi a költségvetést, drágul a fuvardíj

Több mint 20 százalékkal drágulhatnak a közúti fuvarozási díjak idén éves szinten. Az első negyedéves 9-10 százalékos díjemelés ugyanis csak részben fedezi a fuvarozók megnövekedett költségeit.

A DigiLog Consulting közölte, hogy az általuk kidolgozott Közúti Fuvarozási Árindexszel átláthatóan követhető a megbízók számára a költségek alakulása. Ez alapján 2021-es bázishoz képest a 2022-ben jelentkező összes gazdasági hatás okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetében 11,3, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 14,1 százalékos díjemelés kompenzálná.

Azonban egyik területen sem emelkedett a díj ennyit.

Bár a fuvarozókat eleinte segítette a benzinárstop, március közepe óta azonban a piaci árát fizetik. Ennek a hatása pedig erőteljesebben ki fog ütközni a második negyedévben.

A közlemény szerint a különbséget az egyébként is alacsony jövedelmezőséggel rendelkező fuvarozók állják. A cég prognózisa szerint egész évben 18,6 százalékos díjemelésre lesz szükség a nemzetközi fuvarozásban, a belföldiben pedig 24,8 százalékosra.

Lajkó Ferenc, a DigiLog ügyvezetője szerint, aki nem tud ekkora áremelést átvinni, az néhány hónapon belül tönkremehet, a díjemelést elutasító megrendelők pedig fuvarkapacitás nélkül maradhatnak.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.