Gazdaság

Hitelt venne fel az EU, hogy tudja támogatni Ukrajnát

Hitelt venne fel az EU, hogy tudja támogatni Ukrajnát

2022. május 10., kedd
Hitelt venne fel az EU, hogy tudja támogatni Ukrajnát

Ukrajna 15 milliárd eurós, hozzávetőlegesen 5500 milliárd forintos hiányát szeretnék ezzel megoldani.

Az Index arról ír, hogy két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a huszonhét országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor.

Amennyiben megszületik a megállapodás, a tisztviselők szerint az új közös uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulhatna, amely a Covid–19-világjárvány idején a munkanélküli-segélyek finanszírozására szolgált. Az informátorok szerint az ötletet május 18. és 20. között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni.

Ez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az európai uniós kormányoknak pedig garanciákat kellene nyújtaniuk arra, hogy az így közösen felvett pénzt visszafizetik. Az EU arra számít, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítana is. Így az EU-nak mintegy tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

Forrás: index.hu
Borítókép: hvg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.