Gazdaság

Akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér

Akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér

2022. május 19., csütörtök
Akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér

79 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 134,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében az egy évvel korábbihoz képest - írja az Agrárszektor.

Május első hetében a takarmánybúzát 81 százalékkal drágábban, tonnánként 129,3 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 48 százalékkal magasabb, 115,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták. A világ számos búzatermő régiójában (India, Európa, USA) a romló betakarítási kilátások és az orosz-ukrán konfliktus következtében fellépő szállítási nehézségek egyaránt hozzájárultak a búza világpiaci árának emelkedéséhez.

Magyarországon az egy évvel korábbit 79 százalékkal meghaladó, átlagosan 134,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében. A takarmánybúza 129,3 ezer forint/tonnáért (+81 százalék) forgott ugyanekkor.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak úgy nyilatkozott, nagyjából 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt. A búza drágulása a liszt árára is hatással van a szakember szerint: míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Júliusban ráadásul Lakatos szerint egy újabb 60 forintos áremelkedés jön.

Mindez azt jelenti, hogy 800 forint körül fog mozogni egy kiló kenyér ára, de a gabonát igénylő összes termék drágulni fog.

(HVG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.