Gazdaság

Drágul a fagyi, a kávé luxustermék lehet

Drágul a fagyi, a kávé luxustermék lehet

2022. április 15., péntek
Drágul a fagyi, a kávé luxustermék lehet

Akár 450 Ft is lehet idéntől egy gombóc fagyi átlagára, valamint az egyszerű, ,,mezei" presszó is megközelítheti az 1000 Ft-ot.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a drágulás - nagyjából - ugyanazokra az okokra vezethető vissza, mint nagyjából mindennek a drágulása manapság: hetente, sőt, szinte naponta változnak a fogyasztási cikkek árai, a tejtermékek különösen sokat drágultak, nem beszélve az energiaárakról. Ráadásul az ellátás is akadozik.

Az elnök szerint a 450 forint már megközelíti a lélektani határt, de mint mondja, ,,nem nagyon lehet mit csinálni".

Hozzátette ugyanakkor, hogy könnyítene a helyzeten, ha 27-ről 5 százalékra csökkentenék az esetükben az ÁFÁ-t.

További problémának nevezte a munkaerőhiányt, ami nem csupán a cukrászdákat, de általánosságban a vendéglátást is súlyosan érinti. Egyes becslések szerint a nyáron akár háromszor drágább lehet egy éttermi menü.

A kávézók még akár jól is járhatnak

A kávék esetében is tetten érhető a folyamatos drágulás. A Degusztátor blog arról ír, hogy a legegyszerűbb őrölt presszó is ezer forintba kerülhet hamarosan, vagyis lényegében luxuscikké válik. Ugyanakkor szakértők szerint ez akár még fel is pörgetheti a kávézókat még jobban, mivel ha már csak pár száz forint különbség lesz egy prémium minőségű és egy átlagos kávé között, többen fogják választani a minőséget.

(via Index, rtl.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.