Gazdaság

Egekben a lakásárak: durván megnőtt Szegeden az új otthonok ára

Egekben a lakásárak: durván megnőtt Szegeden az új otthonok ára

2021. szeptember 9., csütörtök
Egekben a lakásárak: durván megnőtt Szegeden az új otthonok ára

Korábban már írtunk egy hasznos kutatásról, amelyet az ingatlan.com végzett - akkor a vidéki egyetemvárosok albérleti költségeit hasonlították össze a szakemberek. Most egy újabb elemzéssel álltak elő, ami az új lakások áraira fókuszál elsősorban. Kiderült belőle, hogy az országszerte tapasztalt áremelkedés Szegeden volt a második legmagasabb a vidéki nagyvárosok közül.

https://szegedma.hu/2021/08/szegeden-nottek-a-legkevesbe-az-alberletarak-a-videki-nagy-egyetemvarosok-kozul

Megállt az áremelkedés

A kormány intézkedései nyomán megállni látszik az építőanyagok árának folyamatosan, napról napra történő drágulása. sőt, van ahol árcsökkenés figyelhető meg. A pozitív jelenség kihatással van az új otthonok eladási árára is, amelyben szintén megállt az eddig növekvő tendencia - azonban árcsökkenés nem lesz várható a lakáspiacon.

Az elmúlt hónapokban drasztikus alapanyag-drágulás jellemezte a világgazdaságot, ezen belül Magyarországon is jelentősen emelkedtek az építőanyag-árak. Az utóbbi hetekben azonban megállt a drágulás, ezzel párhuzamosan pedig az eladásra kínált új lakások ára szeptember elején, augusztushoz képest lelassult a drágulás, inkább stagnálásba váltott.

-fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Továbbra is erős a kereslet

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az idei év első nyolc hónapjában tavalyhoz képes 80, 2019 azonos időszakához mérten pedig 45 százalékkal nőtt az új lakások iránti kereslet. A szakértő úgy gondolja, minden bizonnyal élénkítette a keresletet a számos kedvező kormányintézkedés (az újra bevezetett kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa; a CSOK segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége), ugyanakkor az árak csökkenésére nem igazán lehet számítani, hiába fogták vissza az építőipari alapanyagok költségeit.

Ábra: ingatlan.com

Idén szeptemberben Szegeden egy új lakás átlagos négyzetméterenkénti ára 649 ezer forint, ez tavaly ilyenkor 513 ezer volt. ez csaknem 27 százalékos növekedést jelent. Egyedül Miskolc előz meg minket ebben a tekintetben a sorban, ott ugyanis több, mint 30 százalékkal lettek drágábbak az új otthonok: 2021 szeptemberében 603 ezer forint egy lakás átlagos négyzetméterenkénti ára, míg tavaly ez az összeg csupán 450 ezer forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.