Gazdaság

Emelkedhet a minimálbér, de ehhez nagymértékű adócsökkentés szükséges

Emelkedhet a minimálbér, de ehhez nagymértékű adócsökkentés szükséges

2021. július 28., szerda
Emelkedhet a minimálbér, de ehhez nagymértékű adócsökkentés szükséges

A jövő évi minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről ma kezdett el egyeztetni a kormány és a munkaadók között, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is bevonták a folyamatba.

Sok minden függ a nemzeti konzultációtól, azonban előre borítékolható, hogy a minimálbér és garantált bérminimum jelentős felemeléséhez adókedvezményeket kell bevezetni a munkáltatók felé, hogy a legkisebb vállalkozások is ki tudják termelni a munkabéreket. Ha sikerül megegyezni az ügyben, akkor havi bruttó 200 ezres minimálbérre és 260 ezer forintos garantált bérminimumra lehet számítani 2022-től.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára nyilatkozott a Világgazdaságnak, de azt egyelőre nem közölte, hogy mekkora mértékű adócsökkentésre lehet számítani - ennek az oka leginkább, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még nem hívták össze.

A 2016-ban kötött bérmegállapodás alapján 2017-ben a 15, illetve 25 százalékkal emelkedett a két legkisebb munkabér, cserében 5 százalékkal csökkentette a kormány a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, támogatják, hogy akár több évre előre is megállapodást kössenek a szakszervezetek és a munkaadók egymással.

Azt kértük korábban a kormányzattól, hogy legkésőbb szeptember 15-ig kezdjük meg a következő évekre vonatkozó minimálbérről és garantált bérminimumról szóló tárgyalásokat. Várhatóan erre augusztus végén, szeptember elején sor kerülhet. - árulta el Mészáros.

via Világgazdaság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.