Gazdaság

Orbán miniszterhelyettes helyretette az ellenzéki polgármestereket

Orbán miniszterhelyettes helyretette az ellenzéki polgármestereket

2021. január 4., hétfő
Orbán miniszterhelyettes helyretette az ellenzéki polgármestereket

A 2021-es központi költségvetésben 865 milliárd forint szerepel az önkormányzati támogatásokra vonatkozó soron, amely 126 milliárd forinttal több a tavalyinál. A tavalyi év végén harmincmilliárd forintot is meghaladó plusztámogatást biztosított a kormány több tucat város számára, közte ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal, mint például Miskolc, Eger, Érd vagy éppen Salgótarján – állt Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár nyílt levelében.

A politikus arra is rámutatott, hogy a 2020-as év gazdaságot sújtó nehézségei ellenére a kormány a Modern városok program keretében több mint 345 milliárd forintnyi, a Magyar falu program keretében pedig több mint 210 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg, a programok többéves összköltségvetése pedig meghaladja a 4500 milliárd forintot.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a kormány álláspontja a válságkezelésben az adók csökkentése, szemben azzal a felfogással, amelyet abaloldali kormányzatok megszorító politikájamutatott a kétezres években.

Hangsúlyozta, hogy a kis- és közepes vállalkozások a magyar gazdaság motorjai, amelyek legtöbb munkahelyet teremtik a magyar emberek számára. Az iparűzési adó csökkentése nekik segít a nehéz helyzetben. Egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben fontos leszögezni: az iparűzési adó megfelezése a kormány számára nem bevételt, hanem kiadást jelent, mert az ötvenmilliárd forint visszapótlására automatikusan kerül sor – áll Orbán Balázsnyílt levelében.

A 25 ezres lélekszám alatti települések esetében a kormány automatikusan visszapótolja az önkormányzatok kieső bevételeit. Az ennél nagyobb lélekszámú önkormányzatoknál pedig nyitottak a tárgyalásra, mivel közös érdekük az önkormányzatok működőképességének megtartása.

A levél előzménye a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) a kormány számára kiadott nyilatkozata volt, amelyet a Szabad VárosokFacebook-oldalántettek közzé december 19-én. EbbenGémesiGyörgy és kollégái a magyar önkormányzatok kivégzését és számos magyar település csődjét vizionálták. Állításuk szerint a miniszterelnök egyeztetés nélkül döntött az iparűzési adó megfelezéséről, amely MÖSZ véleménye szerint a kormány hatalmi játszmája.

A szövetség nyilatkozata szerint az iparűzési adó számost önkormányzat legfőbb bevételi forrását jelenti, amelynek kiesése a közszolgáltatások biztosítását lehetetleníti el.

Gémesiék ultimátumot adtak a kormánynak, amelyben azt követelték, hogy a január 15-re kitűzött önkormányzati egyeztetésig a Kormány függessze fel az iparűzési adóról hozott döntését, tárgyaljanak az önkormányzatok által az államnak befizetett adók csökkentéséről, valamint az EU válságkezelési támogatásának elosztásába vonják be az önkormányzatokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.