Gazdaság

Hogyan időzítsd a nyelvvizsga jelentkezésedet?

Hogyan időzítsd a nyelvvizsga jelentkezésedet?

2020. november 7., szombat
Hogyan időzítsd a nyelvvizsga jelentkezésedet?

A nyelvvizsga jelentkezést általában halogatjuk, hogy minél több idő legyen a felkészülésre. A túl sokáig halogatott jelentkezés következménye viszont az is lehet, hogy kicsúszunk az időből. Megmutatjuk, hogyan időzíts!

Nehéz dilemma megtalálni a helyes egyensúlyt az időnyerés és a halogatás között. Sokszor számít még néhány hét felkészülési idő, de ha túl sokáig húzzuk, kicsúszhatunk az időből. Éppen ezért annyira fontos, hogy tisztában legyünk a nyelvvizsga jelentkezés átfutásával. Az Euroexam esetében mindenről egészen pontos tájékoztatást kapsz, így remekül alkalmas a határidők áttekintésére.

Vizsgaidőpontok gyakorisága

Nincs általános szabály arra, hogy milyen gyakorisággal szerveznek vizsgaidőpontokat az egyes vizsgaközpontok, ezért nagyon fontos legelőször is arról tájékozódni, hogy mikor vannak elérhető időpontok. Az Euroexam esetében havonta kétvizsgalehetőség van, de ezek egy napon vannak: egy online vizsga és egy jelenléti vizsga lehetőség attól függően, hogy milyen formában szeretnél vizsgázni. Sok nyelvvizsgaközpont azonban ennél jóval ritkábban szervez vizsgákat, amit jelenleg az is bonyolít, hogy a vírus miatt elmaradhatnak vizsgaidőpontok.

A nyelvvizsga jelentkezésre általában két-három héttel a vizsga előtti napig van lehetőség, de ez is vizsgaközponttól függ, ezért alaposan tájékozódj, hogy meddig húzhatod a jelentkezést!

A vizsga időtartama

A vizsga időtartamánál azt kell figyelembe venned, hogy külön próbálkozol a szóbelivel és írásbelivel, vagy a komplex vizsgának futsz neki. Ez utóbbi az Euroexam esetében egy napon van, ezért a tervezés is sokkal egyszerűbb. Ha más központnál jelentkezel, vagy külön szeretnéd a két készség vizsgáját megpróbálni, azzal is számolnod kell, hogy alkalmasint hónapok is eltelhetnek a két vizsga között. Ez tovább nyújtja a határidőket, ezért ha biztosra szeretnél menni, inkább próbáld meg a komplex vizsgát.

Vizsgaeredmények kézhezvétele

Hüvelykujj szabály szerint a nyelvvizsga eredményeket leghamarabb a vizsga után két, két és fél hónappal várhatod. Az Euroexam erről is pontos tájékoztatást ad, de nem érdemes teljesen kicentizni a határidőket, mert nincs garancia arra, hogy mi lesz a vizsga eredménye.

Hibalehetőség

Ezzel elérkeztünk a tervezés utolsó, ám egyik legfontosabb tételéhez: lehetőséget kell adni a hibákra. Lehet egy rosszabb napod, vagy egy nehezebb kérdéssor és nem sikerül elérni a minimális 60%-os eredményt. Az Euroexam egyébként ebben a tekintetben is meglehetősen megengedő, mert összesítve kéri csak a 60%-os határértéket, de más vizsgaközpontoknál minden részkészség mérésénél el kell érni a 60%-os határértéket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.