Gazdaság

Később kezdődnek a bértárgyalások a vírus miatt

Később kezdődnek a bértárgyalások a vírus miatt

2020. szeptember 9., szerda
Később kezdődnek a bértárgyalások a vírus miatt

A járvány miatt az idén a megszokottnál később kezdődnek az országos bértárgyalások. Az első egyeztetésekre várhatóan október végén kerülhet sor – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a járvány miatt továbbra is nagy a bizonytalanság, ezért a szakszervezetek sem tartják életszerűnek, hogy szeptemberben érdemi tárgyalások indulhassanak a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. Érdemi egyeztetésekre várha­tóan a harmadik negyedéves mutatók alapján kerül sor. Az elnök elhúzódó év végi egyeztetésekre számít.

Felidézte: az elmúlt évek egyeztetésein is nehezen jutottak eredményre a szo­ciális partnerek, az idén a koronavírus miatt kialakult helyzet és a gazdasági életben jelen lévő bizonytalanság tovább nehezítheti a megállapodás létrejöttét. Az egyezség ugyanakkor elkerülhetetlen, mivel a 2018 végén megkötött bérmegállapodás2020-ig szólt, a kormány pedig a tapasztalatok szerint nem kíván beleszólni a szociális partnerek egyeztetési folyamatába.

Továbbra is a bizonytalanság határozza meg a versenyszféra szereplőinek mindennapjait, az adatok szerint ráadásul a járvány ismét erőre kapott. Ezért az őszi bértárgyalások várhatóan csak késő ősszel kezdődhetnek el érdemben – közölte megkeresésünkre a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ).

Kiemelték: a következő hetek sorsdöntőnek bizonyulnak, mivel a járvány hazai terjedése mellett a nemzetközi helyzet is kihatással lesz az eredményekre. Jelenleg eltérő a vállalkozások, elsősorban az iparban működő cégek helyzete: sok szereplő az elmaradt tavaszi megrendeléseket pótolja, olyan cégekről is tud ugyanakkor a képviselet, ahol elmaradnak a megrendelések.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.