Gazdaság

Gondok vannak a görögdinnyével

Gondok vannak a görögdinnyével

2020. augusztus 23., vasárnap
Gondok vannak a görögdinnyével

Hektikus szezont tudhatnak maguk mögött a hazai görögdinnye-termelők: míg a szerencsésebb gazdák nyereséggel zárhatják az évet, olyanok is vannak, akik kénytelenek veszteséget elkönyvelni. Bár az idény még nem ért véget, hiszen az áruházakban és piacokon még mindig megtalálható a magyar görögdinnye, azonban már Gö­cző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerint is bizonyos, hogy nem ez volt a legjobb éve az ágazatnak. A szakember szerint az idén az időjárás minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította a termelőket.

Sokan nem tudták megvalósítani a korai ültetést, a gazdálkodók az éjszakai hidegek miatt csak április 10. környékén tudták megkezdeni a munkálatokat. Ezután több alkalommal is országos faggyal kellett szembesülniük, amely komoly károkat okozott az ültetvényekben. A legtöbb helyen újraültetéssel próbálták megmenteni a helyzetet. A hűvös tavaszt később esős nyár követte, a júniusban lehullott özönvízszerű csapadék sok helyen kárt tett az ültetvényekben. Göcző Mátyás szerint a szélsőséges időjárás miatt – főként Dél-Békésben – komoly minőségbeli problémák adódtak a terméssel, ezért a gazdáknak jelentős mennyiséget a földeken kellett hagyniuk.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.