Piacmustra 9. rész: Helyi gazdák egészséges áruit kapni a Biopiacon


Az Újszegedi Biopiac leginkább a kismamák, kisgyerekes szülők és a különböző betegségekben szenvedők körében népszerű. Az árusok szerint viszont, ha több szegedi vásárolna náluk, az a magyar gazdaságot segítené.
Boros Attila, a piac vezetője elmondta, hogy idén már 8 éves az Újszegedi Biopiac, de sajnos a szerencsétlen helyszínválasztás miatt nincs náluk túl nagy tömeg.

„Hát igen, sajnos eldugott helyen van, ezért nem olyan népszerű a piac, mint lehetne.”
A Közép fasor 1-3 szám alatt található árusok nem csak állítják magukról, hogy biotermelők, hanem még ezt tanúsítványokkal igazolni is tudják. Ahogy azt Attila elárulta, a piacukon csak olyan termelők árulhatnak, akik rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal. Emellett még arról is szívesen tájékoztat mindenkit, hogy mitől bio a biotermék. Meglátása szerint sok tévhit él erről az emberek fejében. A biotermelés lényege, hogy a lehető legtermészetesebb módon neveljék a növényeket, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne permeteznének. Ez utóbbit már a piac legidősebb árusától, Pali bácsitól lehet megtudni.

A 73 éves Pali bácsi szinte egész életében kertekben és földeken dolgozott, így mondhatni, hogy szakértelme vitathatatlan.
„A biotermelésben csak a szintetikus szerek nincsenek jelen. Ez nem az jelenti, hogy nem permetezünk. A kén és a réz a természetben is megtalálható, azzal lehet védekezni a kártevők ellen.”
Attilánál egyébként a bio-szárazáruk és tejtermékek mellett még gyümölcsöket is kapni. Az alma ára nála már 5 éve változatlan. Egy kiló szép piros almát 600 forintért lehet tőle megvenni. Pali bácsitól pedig Csorváson termelt zöldségeket vásárolhatunk, amiket talajtakarásos módszerrel nevelt. A növénytermesztésben ez a módszer gyakorlatilag azt jelenti, hogy a földre fekete fóliát húznak, amikre lyukakat vágnak, amin keresztül a növény kinőhet. A fóliának köszönhetően kevesebbet kell locsolniuk a növényeket és számos kártevő bogártól is védelmet biztosít. Attila és Pali bácsi között ül a piacon az Üllésről származó Zsolti, aki leginkább bodzatermeléssel foglalkozik. A bodzát többféleképpen hasznosítja. Lehet nála találni szörpöt, szárított bodzavirágot és bogyót is. Ez utóbbinak elmondása szerint még immunerősítő hatása is van.

A termékei mellett pedig még azt is elárulta, hogy milyen a vásárlóköre.
„Bár már 8 éve működik a piac, idén mégis volt egy olyan vevőm, aki innen a piactól egy utcányira lakik, mégsem tudta, hogy mi itt vagyunk.”
Katalin a biopiacra járókat szinte mind név szerint ismeri. Elmondása szerint náluk nem csak az árusok ismerik egymást, hanem a szűk vásárlói réteg miatt még a vevőket is közeli ismerőseiknek tartják.

A kiskunfélegyházi Katalin Bugacon termeli a zöldségeit. 2000 forint nála egy kiló spenót, de az árhoz hozzátette még azt is, hogy amit nála veszünk abban biztos lehetünk, hogy friss és egészséges termék.

A fehér népviseleti ingben áruló Tibi igazi hagyományőrző biopiacos. A leginkább a hagymái miatt népszerű árus szerint a magyaroknak nem a multikban kéne vásárolniuk, hanem az olyan piacokon, ahol helyi termelők vannak, mert azzal a helyi gazdaságot segítenénk elő.