Gazdaság

Szegeden sem elégedettek a kulturális dolgozók

Szegeden sem elégedettek a kulturális dolgozók

2018. június 25., hétfő
Szegeden sem elégedettek a kulturális dolgozók

Alacsony bérek éjszakája névvel Pécsett tartott demonstrációt a Közgyűjteményi és Közművelődési dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szombaton, hogy felhívják a figyelmet az alacsony bérezésükre. A probléma viszont nem áll meg Pécsen, hiszen Szegeden is nagyon keveset kapnak.

A KKDSZ szegedi szervezete megerősítette, hogy a kulturális dolgozók bérezése a mi városunkban is rendkívül alacsony, amivel ők elégedetlenek. Mivel közalkalmazotti bérezésről van szó, így a problémát ők országosnak nevezték, de megjegyezték, hogy Szegeden emellett a munkakörülményekről nem panaszkodhatnak. A demonstráció időpontja nem véletlen: azért lett a Múzeumok Éjszakájára időzítve, mert ilyenkor jelentősen megnő az érdeklődés a kulturális programok iránt, ekkor tudják az őket érintő fontosabb ügyekre felhívni a figyelmet. A demonstráción a szakszervezet vezetője megalázónak és a megélhetéshez nem elégnek nevezte a bérezésüket. Egész pontosan a fizetések nem haladják meg a nettó 150-160 ezer forintot, ami a bruttó 180500 forintos bérminimumot nem haladja meg. A bérezésük a kulturális dolgozónak már majdnem egy évtizede változatlan, bár az idei év elején szó esett arról, hogy emelést kapnak, de a kezdeményezésük nem járt sikerrel. A helyzetet a bérpótlékjuk 50 százalékos megemelése tudná segíteni, ami éves szinten 2,7 milliárdos költséggel járna az államnak. (Fotó: KKDSZ)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.