Gazdaság

Piacmustra 5. rész: A kitartó árusokat a vihar sem űzi el

Piacmustra 5. rész: A kitartó árusokat a vihar sem űzi el

2018. június 9., szombat
Piacmustra 5. rész: A kitartó árusokat a vihar sem űzi el

Viharos időben is kijárnak a Szent István téri piac árusai annak a reményében, hogy eláll az eső és vevőik lesznek, ám utóbbiakat távol tarja a piactól az időjárás.

Gyuri bácsiból kettőt is találni a Szent István téren. Mindketten a piac igazi kemény magjához tartoznak. A sándorfalvi Gyuri bácsinál kilónként 150 forintért répát és 160 forintos kilónkénti árért hagymát vehetünk. Általában csak 11 óráig áll kint, de most az eső miatt kicsit tovább volt kint, hátha akad pár vásárlója, miután nem esik tovább.

Délben már Gyuri bácsinál is jóval kevesebb szokott lenni az áru, mint most.

„Ez a vihar most keresztbe tett a piacnak, de hát ezt nem lehet kivédeni.”

– mondta az árus. Gyuri bácsi az időjárás jelentéseknek sem nagyon hisz, ezért tegnap már készülődött a piacra, ugyanis ahogy elmondta, egy piaci napra való készülődésre az egész előző napja rámegy. A bordányi Gyuri bácsinál szintén találni zöldségeket, de gyümölcsöt is árul. Nála 500 forint egy kiló meggy.

Ő is Gyuri bácsi, csak egy másik községből és meggyet is árul.

„Délben én már általában otthon vagyok, de ezt az árut nem vihetem haza, hiszen minden piacra friss árut kell kihozni.”

– magyarázta. Még azt is elmondta, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt ő maga termeszt és szed is le, így garantálni tudja, hogy azok mind vegyszer mentesek. A piac legérdekesebb része mégse maguk az árusok, hanem azok az üzletek, amik minden nap kinyitnak. Ilyen a Kék virágüzlet is, aminek a tulajdonosa Nóra mesélt néhány érdekes dolgot a virágok árusításáról. Nóránál 50 forintól 450 forintig terjed egy szép szál rózsa ára, és azt is elárulta, hogy mi okozza ezt a nagy árkülönbséget.

Így néz ki a 450 forintos rózsa.

„Itt azért nagyon sok a változó. Ez függ a szárhossztól a fejmérettől, és persze a kereslet kínálattól. Most jönnek ugye a ballagások, ezért magasabb az ár, de két hét múlva már csak nagyjából 300 forint lesz.”

– részletezte Nóra. Az egyáltalán nem meglepő, hogy a kereslet felnyomja a virágok árait, ám amit a kínálatról mesélt a virágárus, az meghökkentő volt. Beszámolója, és szakmai véleménye szerint a magyar virágtermelők nem tudják ellátni a hazai gazdaságot, ugyanis rengeteg külföldi hazánkban vásárolja fel a rózsákat, amit külföldre visznek.

„A nagybanin a rózsákért iszonyatos csaták mennek, a földig tiporják az embert, de persze nem szó szerint”

– számolt be a virágárus. Ezt a fajta földig tiprást Nóra úgy értette, hogy a külföldi vevők nagy tételekben és hamar felvásárolják a készleteket. Ahogy ő mondta, egy árus sem tud ellenállni annak, ha valaki azt mondja, hogy ő mind a 200 szálat, amivel egy árus általában kimegy, azonnal felvásárolná. Ám a magyar virágosok nehéz helyzetén kívül még egy pozitív és szép dologról is mesélt nekünk, ami nem más, mint a „Virágot egy mosolyért” akció, amit június 28-án rendeznek meg. Az akció keretein belül a város különböző pontjain rejtenek el azok a virágárusok csokrokat, akik részt vesznek a programban. A szegedieknek nincs más dolguk, mint felkutatni ezeket az eldugott csokrokat és egy mosolygós szelfit készíteni velük, amit aztán feltöltenek annak az üzletnek a Facebook oldalára, aminek a virágjait megtalálták. Kevésbé boldog viszont az akció kapcsán az a tapasztalat, hogy sokan többet is összegyűjtenek, illetve, hogy a hajléktalanok is marokszámra szedik össze őket. Nóra és valószínűleg sok másik virágárus is azt szeretné, ha az akcióban mindenki csak egy csokrot venne magához, hogy a több embernek is jusson a jó élményből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.