Gazdaság

NGM: az áfavisszatérítések jelentősen növelték az államháztartás márciusi hiányát

NGM: az áfavisszatérítések jelentősen növelték az államháztartás márciusi hiányát

2017. április 6., csütörtök
NGM: az áfavisszatérítések jelentősen növelték az államháztartás márciusi hiányát

Az áfavisszatérítések csaknem 200 milliárddal növelték az államháztartás hiányát márciusban, de az éves hiánycél teljesítése nincs veszélyben - mondta az M1 aktuális csatornán Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára.

Közölte, hogy az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások is növelték a hiányt: ezek összege a tavalyi 160 milliárd forintnál csaknem 90 milliárd forinttal volt magasabb, ráadásul nem párosult hozzájuk bevétel. Az államtitkár hozzátette: az áfavisszatérítés miatt számítani lehetett arra, hogy az államháztartás számára a március kedvezőtlenebb lesz a korábbi hónapokhoz képest, de a kifizetések felgyorsításával a kormány a szabályok betartására ösztönzi a vállalkozásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy az első negyedévet tekintve az átmeneti visszaesés ellenére is az elmúlt 18 év harmadik legjobb hiányadata a márciusi, áprilisban pedig várhatóan ismét kedvezően alakulnak a bevételek.

Banai Péter Benő

a foglalkoztatottak számának növekedése miatt a személyi jövedelemadóból származó bevételek növekedésére is számít. Az államtitkár szerint az egyenleg alakulását nem lehet minden hónapban pontosan megtervezni, mivel azok számos tényezőtől - többek között a reálgazdaság alakulásától vagy az Európai Bizottság kifizetéseitől - függenek. Kiemelte viszont, hogy a kormány várakozásai szerint az egész évre tervezett hiánycél nincs veszélyben és egyre több nemzetközi elemző 4 százalék körüli GDP-növekedést jelez idén Magyarország számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.