Gazdaság

Varga Mihály: újabb területekre tejesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát

Varga Mihály: újabb területekre tejesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát

2016. március 22., kedd
Varga Mihály: újabb területekre tejesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát

További ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát, az intézkedéstől a kormány a gazdaság további fehéredését várja, becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online kassza üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevétel növekedéssel számolhat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: 2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve táncteremet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata. Jövő év január 1-jétől a pénzváltók is csatlakoznak az online rendszerhez. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése. Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. 2014-ben az online kasszarendszernek köszönhetően mintegy 150 milliárd forint, 2015-ben további mintegy 60 milliárdos adóbevétel többlet keletkezett.

Varga Mihály

hangsúlyozta, hogy a növekvő adóbevételek teremtik meg az alapját a további adócsökkentés lehetőségének. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyeztetnek a taxisokkal az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal - jegyezte meg. A kormány mérlegelni fogja, hogy kapjanak-e támogatást az online pénztárgépekhez az érintettek - mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva, hozzátéve azt is: a mostani helyzet eltér az induláskoritól, hiszen verseny van az online pénztárgépek piacán. Ugyancsak egy kérdésre reagálva elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve megvizsgálták, mely szolgáltató szektorokban magasabb az átlagosnál az eltitkolt jövedelem aránya, és azokra terjesztik ki az online kasszák kötelezettségét. A vizsgálat alapján a kozmetikusok és fodrászok kimaradtak ebből a körből. A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében készülnek a készpénzforgalom szűkítésére. Az elektronikus számlákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: a rendszert először meghatározott nagyságrendű bevétellel rendelkező cégekre terjesztenék ki. A miniszter cáfolta, hogy az online pénztárgépek használatának kiterjesztésével keletkező többlet adóbevétel lakáspolitikai intézkedések fedezete lenne. Megjegyezte, hogy a csok országos átlagban 6 százalékos árnövekedést hozott a lakáspiacon, és véleménye szerint reálisabb árszint alakult ki. A sajtótájékoztatón Varga Mihály együttérzését fejezte ki a keddi brüsszeli terrortámadásban elhunytakkal, sérültekkel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.