Gazdaság

A HÖOK a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi

A HÖOK a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi

2016. február 27., szombat
A HÖOK a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi 2017-től - az erről szóló javaslatról a szervezet szombati fővárosi közgyűlésén döntöttek.

Gulyás Tibor

, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: a hallgatói ösztöndíjak 2007 óta nem emelkedtek, és javaslatuk azt tartalmazza, hogy az inflációval növelt értéken bővüljenek a juttatások. Ez számításaik szerint átlagosan 42 százalékos emelést, és mintegy 9 milliárdos forrás bevonását jelentené a rendszerbe. Hozzátette: minőségi és alapvető tartalmi változtatásokat is szükségesnek tartanak. Gulyás Tibor rámutatott: a tanulmányi ösztöndíj új számításakor mindenképpen szeretnék motiválni a hallgatókat a kurzusok sikeres teljesítésére. A köztársasági ösztöndíjnál a kiválóságok kiemeltebb elismerését szeretnék elérni, a fő cél az ösztöndíj presztízsének helyreállítása. A szociális támogatások terén az átláthatóságot és az objektivitást növelnék javaslataik - közölte. Gulyás Tibor hozzátette: elsődleges cél a hallgatók élethelyzetének általános javítása, ami túlmutat az ösztöndíjreformmal kapcsolatos javaslatok kidolgozásán. Kitért arra is, hogy a közgyűlés tárgyalta a kollégiumok területén szükséges reform lépéseket, valamint a kevésbé ismert hallgatói szolgáltatások rendszerszintű javításának feltételeit, továbbá a diákkedvezmények szervezésében rejlő lehetőségeket. A tanácskozás napirendjén szerepelt még a HÖOK és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség között létrejövő együttműködési megállapodás, amelynek eredményeképpen többek között az UNESCO által életre hívott szeptember 20-ai sportnap megszervezését valósítják meg hazánkban. További együttműködés született a külföldi magyar tehetségek elérésére és támogatására az Új Nemzedék Központtal, valamint a Vezér Hallgatói Egyesülettel annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés területén hangsúlyosabb szemléletváltás jöhessen létre a felsőoktatás szereplői között. A partnerség jegyében az első lépés már március 1-től kezdetét veszi, a HÖOK székhelyén szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésével. Gulyás Tibor elmondta: a külhoni hallgatói önkormányzatok képviselői majd egy évtized után újból részt vettek a HÖOK közgyűlésen. Az ülés végén a Kárpátaljáról érkező ifjúsági képviselet külön köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban egyre erősödő együttműködés és a szervezet előző évi adománygyűjtése miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.