Gazdaság

Még tovább drágulhat a cukor 2016-ban

Még tovább drágulhat a cukor 2016-ban

2015. december 20., vasárnap
Még tovább drágulhat a cukor 2016-ban

Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Közölte: míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, addig novemberben már 218 forintot. A hazai cukorárak emelkedése alapvetően annak tudható be, hogy Magyarország édesítő-fogyasztása az alacsony hazai termelés miatt erősen importfüggő. Márpedig az idén megfordult a cukor világpiacát 2009 óta jellemző túlkínálat, a kereslet a mostani, 2016. szeptember 30-ig tartó szezonban várhatóan 2,6 millió tonnával meghaladja a 170-180 millió tonnára tehető éves globális cukortermelést - mutatott rá a Conclude vezérigazgatója. Kifejtette: az áremelkedést tompította, hogy a kereskedők a 2009-től felhalmozódott 25 millió tonnás többlet készletükből elégítették ki az igényeket. Idén augusztus közepe óta még így is több mint 20 százalékkal mentek feljebb a londoni tőzsdén a fehér cukor jegyzései, míg az amerikai nyerscukor-árak még ennél is jobban, mintegy 40 százalékkal emelkedtek. A drágulás

Juhász Gergely

szerint 2016-ban tovább folytatódhat, annak mértéke elérheti a 10 százalékot. A világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában az idén kisebb lett a termés az előző évihez képest, miután a kevésbé csapadékos monszun szezon miatt kevesebb cukornád termett. Még nagyobb, 3,4 millió tonnát elérő visszaesésre lehet számítani az Európai Unióban, aminek következtében a cukortermelés 46 éve nem látott alacsony szintű, 14,5 millió tonna lehet - magyarázta a Conclude vezérigazgatója. Elmondta: ezek figyelembevételével a Nemzetközi Cukor Szövetség a 2016-2017-es termelési szezonra már 6 millió tonnára teszi azt a mennyiséget, amennyivel az édesítő kínálata elmaradhat a keresletétől. Juhász Gergely kiemelte: a cukor árának esetleges további emelkedése azért érintheti Magyarországot, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés, a többit importból kell biztosítani. A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője, a Conclude elemzői, szakemberei több évtizedes árupiaci kereskedői, szakértői múlttal rendelkeznek. A cég által elindított, naponta megjelenő Conclude Daily Gold című ingyenes online hírszolgáltatás elsősorban a nemesfémpiacokra és árupiacokra fókuszál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.