Gazdaság

Csökkentett hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

Csökkentett hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

2015. december 23., szerda
Csökkentett hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vontak ki a forgalomból, mert azok magnézium tartalma 2 százalék helyett csupán 0,5 százalék - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult. A tájékoztatás szerint a 30 megvizsgált terméknél a jelölést és a címkézést megfelelőnek találták, 12 tételből azonban kettőnél minőségi problémát talált a Nébih laboratóriuma. Az OBI Hungary Retail Kft.-nél forgalmazott tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok termőképességét javítják. A hivatal hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, mivel így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. Emellett a mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és műtrágyák közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalra kerülő élelmiszerekre, valamint nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is. A felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a Nébih a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.