Gazdaság

Egy hibás panel miatt leállt az atomerőmű 2. blokkja szombaton

Egy hibás panel miatt leállt az atomerőmű 2. blokkja szombaton

2015. október 29., csütörtök
Egy hibás panel miatt leállt az atomerőmű 2. blokkja szombaton

A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással - mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A nukleáris hatóság vezetője közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte - előbb telefonon, majd írásban is - azt, hogy 2015. október 24-én 17 óra 11 perckor reaktorvédelmi működés miatt lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk. Az eseményeket súlyuktól függően rangsorolják, ez az "azonnali jelentésköteles" kategóriába tartozik, mert blokkleállással járt - vázolta

Fichtinger Gyula

. A jelzés után a hatóság értékeli és a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) besorolja a történteket. - Ez nem is igazán esemény, hanem rendellenesség volt, így a skála alatti nullás besorolást kapta - mondta a főigazgató hozzátéve, hogy az ilyen kissúlyú történésekről nem kell azonnali lakossági tájékoztatást adni. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan "közvetítik", közzétették a változást és annak okait. A főigazgató ismertetése szerint egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált - szintnövekedést jelzett -, és ez elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, leállt a reaktor - részletezte. Azt is elmondta, hogy mivel nem nagy jelentőségű az esemény, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatására nincs szükség. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét. Az esemény a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, vagyis a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. A paksi atomerőmű a számára előírt szabályoknak megfelelően tájékoztatta az illetékes hatóságokat. Jogszabályi kötelezettségeinek teljesítésén túlmenően saját hivatalos weboldalának Transzparencia menüpontjában is közzétette az információt - közölte az erőműtársaság. A skála alatti, azaz INES 0 besorolású események száma 16-18 évente az atomerőmű tájékoztatása szerint. Az OAH főigazgatója pedig arról számolt be, hogy ezek közül blokkleállással járó esemény két alkalommal történt az idén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.