Gazdaság

Közel kétmilliárd forintot fizetett ki tavaly a Kártalanítási Számla

Közel kétmilliárd forintot fizetett ki tavaly a Kártalanítási Számla

2015. augusztus 24., hétfő
Közel kétmilliárd forintot fizetett ki tavaly a Kártalanítási Számla

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számlához tavaly 5344 káreseményt jelentettek be, ezek az év során 3585 ügyben közel 1,8 milliárd forint kártérítés kifizetésével zártultak - közölte a MABISZ hétfőn az MTI érdeklődésére.

A Kártalanítási Számlát a gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény hozta létre. Feladata a kgfb-szerződéssel nem rendelkező, vagy pedig ismeretlen gépjárművel Magyarország területén okozott károk elbírálása és megtérítése. Az alapot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók töltik fel. A kifizetett kártérítések - jogszabályon alapuló - visszakövetelése 3606 ügyben indult meg a múlt évben, és az év végén 13 582 ügyben volt folyamatban visszakövetelési eljárás. Szintén a MABISZ működteti a Kártalanítási Alapot, amelyet azért kell - szintén a kgfb-törvény szerint - létrehozni, hogy a felszámolás alá került biztosító kgfb-ügyfelei által okozott kárt legyen miből kifizetni. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók negyedévente kötelesek ezen üzletági díjbevételük legfeljebb 0,25 százalékát - tehát az éves díjbevételük 1 százalékát - a Kártalanítási Alapba befizetni. A fizetés addig kötelező, ameddig az alap egyenlege nem haladja meg az előző évi teljes piaci kgfb-díjbevétel 6 százalékát. A Kártalanítási Alapban a múlt év végén - a MÁV ÁBE csődje miatti vagyonkivonás után - 1,922 milliárd forint volt. Ez a tavalyi 89,6 milliárd forint összes kgfb díjbevétel 21 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.