Gazdaság

NGM: az első féléves államháztartási adatok nem okoztak meglepetés

NGM: az első féléves államháztartási adatok nem okoztak meglepetés

2015. július 21., kedd
NGM: az első féléves államháztartási adatok nem okoztak meglepetés

Az államháztartás első félévének teljesítményét mutató adatokban nincs semmiféle meglepetés az előzetes adatokhoz képest - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna délutáni hírfolyamában.

Tállai András

közölte: ez azt jelenti, hogy a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt év végére tudja teljesíteni a tárca. A hiány mértéke 823 milliárd forint, ami az éves hiány 92 százalékát teszi ki. Ez megegyezik a tavalyi mértékkel. A költségvetés jellemzője, hogy az első félévben mindig nagyobb a kiadás, mint a bevétel; a jelentősebb bevételek az év második felében érkeznek meg, és a költségvetés így éri utol a tervezett hiányt - emlékeztetett. A költségvetés bevételei a tervezetthez és az elmúlt évi adatokhoz képest is jobban alakulnak - mondta az államtitkár. Hozzátette: az adóbevételek a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően magasabbak, igaz ez például az általános forgalmi adót (áfa), valamint a jövedéki adót tekintve is; ezeknél az adónemeknél 6-7 százalékos a túlteljesítés. De a bérek után fizetendő szociális adónál szintén többletbevétel - több mint 100 milliárd forint - volt elkönyvelhető. Érdekessége az első féléves államháztartási adatnak - hívta fel a figyelmet Tállai András -, hogy az uniós források kifizetése a tervezetthez képest előrébb tart; a múlt évhez viszonyítva fél év alatt több mint 200 milliárd forinttal több uniós támogatást előlegezett meg a magyar állam. A bevételi oldalon ugyanakkor mintegy 150 milliárd forintos elmaradás tapasztalható. Ennek az eredménye, hogy hiába magasabbak az adóbevételek a tervezetthez képest, mégis az államháztartás hiánya a tervezetthez viszonyítottan alakul, de év végére ez kiegyenlítődik, mert befolynak a költségvetésbe az uniós bevételek, a kiadások kifizetése pedig megszűnik - mondta az államtitkár. Leszögezte: a magyar költségvetés stabil lábakon áll, a bevételek megalapozottak, a kiadások pedig a terv szerinti ütemezésben haladnak. Így a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt - ami nem éri el a 900 milliárd forintot - teljesíteni tudja a költségvetés. Sem a finanszírozóknak, sem a hitelezőknek, sem a befektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a magyar költségvetést az idei második félévben át kell szabni, vagy megszorító intézkedéseket kell hozni, vagyis a tervek szerint alakul minden. Remény van arra, hogy a tervezetthez képest még kedvezőbb lesz az államháztartás hiánya. De a végleges összegzéssel meg kell várni a második félév gazdasági eredményeit, a költségvetés bevételeit - mondta az NGM parlamenti államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.