Gazdaság

Új uniós szabály a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságáért

Új uniós szabály a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságáért

2015. június 18., csütörtök
Új uniós szabály a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságáért

A szervezett piacokon kötött ügyletekre és megbízásokra október 7-től visszamenőleges hatállyal lép életbe az év elejétől érvényes uniós adatközlési kötelezettség, amely előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságoknak; a kötelezettség 2016 áprilisától valamennyi ügyletre kiterjed.

A KELER csoport az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában felidézi, hogy az elsősorban a tőkepiaci szereplők szabályozását célzó uniós rendelet mellett a kifejezetten az energiapiaci szereplők szabályozását szolgáló jogszabályt is elfogadta az uniós hatóság. Az idén januártól életbe lépett rendelkezés számos elvárást fogalmaz meg a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságának növelése érdekében. A jelentési kötelezettség valamennyi, a nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügyletre kiterjed, ideértve az azonnali és a határidős ügyleteket is. A megkötött ügyletek jelentésén túl a tőzsdei vagy brókerplatformon megadott ajánlatokat is jelenteni kell. A tranzakciók adatait az erre a feladatra feljogosított piaci szereplőkhöz kell az érintett vállalatoknak eljuttatniuk. Ebben a folyamatban a KELER a hazai és regionális szereplők partnere lehet - idézi a közlemény Csiszér Pétert, a KELER stratégiai igazgatóját. A KELER megkezdte a technikai fejlesztést és az engedélyezési folyamatot, hogy ki tudja szolgálni a piaci szereplőket jelentési kötelezettségük teljesítésében. A társaság felkészült arra, hogy meglévő energiapiaci ügyfelei mellett az összes érintett hazai és regionális piaci szereplő számára is megoldást kínáljon - hangsúlyozták. Az új szabályoknak megfelelően jelenteni kell minden nagykereskedelmi földgáz- és villamosenergia-termékkel kapcsolatos ügyletet, így egyebek mellett az ellátási és szállítási szerződéseket, valamint az ezekkel kapcsolatos származtatott ügyleteket és a kereskedési megbízásokat. Azokra a végfelhasználókra is érvényes a villamos energia- vagy földgázellátást biztosító szerződésekre vonatkozó jelentési kötelezettség, amelyek műszakilag képesek legalább évi 600 gigawattóra (GWh) fogyasztására, ebbe a körbe tartozik a Dunaferr vagy az Ózdi Acélmű - áll a közleményben. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként infrastruktúrát biztosít a magyar értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez. Leányvállalata, a KELER KSZF klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír-kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac és az NFKP piac (Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac) számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia energiapiacon és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.