Gazdaság

Fidesz: a sertéshús áfájának csökkentése javítja a versenyképességet

Fidesz: a sertéshús áfájának csökkentése javítja a versenyképességet

2015. május 2., szombat
Fidesz: a sertéshús áfájának csökkentése javítja a versenyképességet

A Fidesz szerint a sertéshús áfájának öt százalékra csökkentése nemcsak fehéríti az ágazatot, hanem az importtal, feketegazdasággal küzdő cégek versenyképességét is javítja.

Győrffy Balázs

, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az elmúlt években is több lépést tettek azért, hogy segítsenek a sertéságazaton. Egyebek mellett 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját 5 százalékra csökkentették, ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export, és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen - sorolta. A mostani, 25 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel tovább folytatják az ágazat fehérítését. Bíznak abban, hogy a döntés hosszútávon is megalapozottnak bizonyul, a tisztességes vállalkozók munkahelyeket tudnak megőrizni, teremteni és növekedési pályán marad az ágazat - mondta. Győrffy Balázs kifejtette: fokozatosan valósulhat meg a teljes élelmiszer-ágazat besorolása alacsonyabb áfakörbe, mert csak drasztikus mértékű áfacsökkentés érne el a fogyasztókig, ami viszont számításaik szerint mintegy 240 milliárd forintba kerülne, és ezt a költségvetés jelenleg nem bírja el. A következő lépésnek a baromfiágazatot kell érintenie - jelentette ki.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.