Gazdaság

Több mint egymilliárd forintra bírságolták az Auchant

Több mint egymilliárd forintra bírságolták az Auchant

2015. március 23., hétfő
Több mint egymilliárd forintra bírságolták az Auchant

Több mint egymilliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Auchant, mert a GVH szerint a társaság visszaélt jelentős piaci erejével - közölte a versenyhivatal hétfőn.

A GVH tájékoztatása szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat a beszállító által nem igényelt más szolgáltatásért sem - írja közleményében a GVH. A GVH vizsgálata szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A versenyhivatal azonban nem talált olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt. A GVH az 1 milliárd 61 millió forintos bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki - közölték. A versenyhivatal jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását azután is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a beszállítók egy része, átlagosan 44 százaléka nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.