Gazdaság

MVH: a gazdálkodók 90 százalékának átutalták a teljes területalapú támogatást

MVH: a gazdálkodók 90 százalékának átutalták a teljes területalapú támogatást

2015. március 11., szerda
MVH: a gazdálkodók 90 százalékának átutalták a teljes területalapú támogatást

A területalapú támogatás (SAPS) második részletéből január 30., az átutalások megkezdése óta a támogatásra jogosult gazdálkodók mintegy 90 százalékának összesen 135 milliárd forintot fizetett ki Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - mondta a hivatal elnöke szerdán az MTI-nek.

Gyuricza Csaba

közölte: a 2014-es területalapú támogatás első részletét, az előleget már tavaly megkapta a mintegy 170 ezer SAPS-támogatásra jogosult gazdálkodó, összesen mintegy 161 milliárd forintot. A fennmaradó mintegy 180 milliárd forintot a gazdáknak ez év június 30-ig kell megkapniuk az MVH-tól. A kifizetés várhatóan a hivatalos határidő előtt lezárul - vélekedett az elnök. Hozzátette: a magyar gazdálkodók összességében a múlt évi területalapú támogatás révén megközelítőleg 340 milliárd forinthoz jutnak az unió Európai Mezőgazdasági Garancia Alapjából (EMGA). Így összesen egy-egy gazdának hektáronként 69 805 forint fajlagos támogatás fizethető ki. A második részletben a gazdák hektáronként mintegy 35 ezer forintot vehetnek kézhez. Gyuricza Csaba elmondta: az MVH vezetését március elején vette át. Meglátása szerint a hivatalban sok jó szakember dolgozik, de a szervezet megérezte, hogy az elmúlt időszakban nem volt első számú vezetője. Jelezte: az MVH számára most a legnagyobb kihívást az új uniós agrártámogatási rendszer - a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjából adódó változások - magyarországi adaptációja jelenti. Ehhez kell igazítani ugyanis a szervezet - mint kifizető ügynökség - működését. Ez azt jelenti - emelte ki az MVH elnöke -, hogy már április 1-jétől az új módszereket kell alkalmazni, mert ekkor kezdődik a gazdálkodók egységes (támogatási) kérelmének benyújtási időszaka. Most mindent ennek rendelnek alá a hivatalban. Jövő héttől kezdődik az az intenzív képzési folyamat, amely felkészíti az apparátust e feladat elvégzésére. Példaként említette, hogy a folyamat részeként készítik fel a falugazdászokat arra, hogy segítséget tudjanak adni az ügyfeleknek az egységes kérelem benyújtásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.