Gazdaság

Szabadkereskedelmi tárgyalások - Befejeződött az újabb forduló

Szabadkereskedelmi tárgyalások - Befejeződött az újabb forduló

2015. február 6., péntek
Szabadkereskedelmi tárgyalások - Befejeződött az újabb forduló

Befejeződött pénteken Brüsszelben az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások újabb, sorrendben immár nyolcadik fordulója, amely ugyanakkor az első forduló volt azóta, hogy tavaly novemberben hivatalba lépett a Jean-Claude Juncker vezette, új összetételű Európai Bizottság.

A hétfőn kezdődött tárgyalásokat követően, az

Ignacio Garcia Bercero

európai és

Dan Mullaney

amerikai főtárgyaló közös sajtótájékoztatóján az európai főtárgyaló "mérföldkőnek" nevezte a fordulón elért eredményeket a kis- és közepes vállalatok szempontjából. Amerikai partnere valamelyest visszafogottabban, de szintén derűlátóan nyilatkozott. A megkötendő megállapodást Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktumnak (angolul: Transatlantic Trade and Investment Pactnek, vagyis TTIP-nek) nevezik, ami jól jelzi, hogy nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól majd a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is. A tárgyalóasztalnál közel két évvel ezelőtt megkezdett erőfeszítések egyelőre nem hoztak áttörést, aminek a fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény jelentős része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok érdekeinek - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - európai érvényesítése előtt. Ezek az aggodalmak főként a Befektető-Állam Vitarendezésként (angolul Investor-State Dispute Settlementként, vagyis ISDS-ként) emlegetett döntőbíráskodási mechanizmussal kapcsolatosak. Az elképzelések szerint ilyen mechanizmust vehetnének igénybe azok a vállalatok, amelyek saját érdekeikre, kereskedelmi, illetve befektetői megfontolásaikra nézve sérelmesnek tartanak valamilyen nemzeti jogszabályt, előírást. Az ISDS alkalmazása végső soron a nemzeti joghatóságok érvényesülésének nemzetközi eljárással való helyettesítését, megkerülését jelentené, és ellenzői szerint kétségbe vonná az államok szuverenitását, hiszen a vállalatokat az államokkal azonos jogi pozícióba emelné. Ezen a fordulón azonban az ISDS-ről nem esett szó. A következő, kilencedik fordulót áprilisban tartják Washingtonban, és még a nyár előtt terveznek egy tizedik fordulót is. Ignacio Garcia Bercero azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás semmi olyan következménnyel nem járhat, amit akár az amerikai, akár az európai polgárok az eddigi védettségük csökkenéseként, romlásaként értékelhetnének, legyen szó akár környezetvédelemről, egészségvédelemről, vagy éppen fogyasztóvédelemről. Az európai főtárgyaló azzal indokolta a "mérföldkőről" szóló szavait, hogy az ötnapos eszmecserén állítása szerint kialakult, milyen előnyökkel jár majd a megállapodás a kis - és közepes vállalkozások számára. Mullaney ugyanakkor a sajtótájékoztatón erőteljesebben hangsúlyozta a még meglévő akadályokat, és kiemelte a bürokratikus túlszabályozás felszámolásának szükségességét. A sajtótájékoztatón elhangzott: egyelőre nem dőlt el, hogy lesz-e külön energiafejezete a TTIP-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.