Gazdaság

ÁKK: óriási kereslet a bónusz államkötvényre

ÁKK: óriási kereslet a bónusz államkötvényre

2014. július 10., csütörtök
ÁKK: óriási kereslet a bónusz államkötvényre

Júniusban csaknem 163 milliárd forint értékben fektetett a lakosság állampapírba, a havi értékesítés kétharmadát a bónusz magyar államkötvény adta - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel.

Június végére 2130,6 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok teljes állománya. A márciusban bevezetett, piaci kamatokon alapuló bónusz magyar államkötvény állománya 123,6 milliárd forinttal nőtt a hónap során, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények nettó értékesítése pedig 12,2 milliárd forint volt. A kamatozó kincstárjegyek állománya 24,7 milliárd forinttal, a féléves kincstárjegyeké 1,3 milliárddal nőtt júniusban. Az egy és kétéves kincstári takarékjegyek, továbbá a kincstári takarékjegy plusz együttes mennyisége 0,5 milliárddal nőtt egy hónap alatt. A babakötvény növekménye 0,5 milliárd forint volt. Az év eleje óta június végéig 442,1 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya. A növekményből a kamatozó kincstárjegyekre 218,1 milliárd, a prémium és a bónusz magyar államkötvényekre 200,8 milliárd forint jutott. A féléves kincstárjegyek állománya 6,9 milliárd forinttal, az egy és kétéves kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy plusz mennyisége együttesen 12,2 milliárd forinttal nőtt. A babakötvény állománya fél év alatt 4,1 milliárd forinttal emelkedett. A lakosságnak szánt állampapírok június végi, 2130,6 milliárd forintos állományából az 1 éves futamidejű kamatozó kincstárjegyek 1206,2 milliárd forintot tettek ki. A hosszabb, 3 és 6 év közötti futamidejű prémium és bónusz kötvények együttes állománya 543,7 milliárd forint volt. Az egy és kétéves kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy plusz együttes mennyisége 347 milliárd, a féléves kincstárjegyé 28,1 milliárd, a babakötvény teljes állománya 5,6 milliárd forint volt június végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.