Gazdaság

Átalakul a felnőttképzés

Átalakul a felnőttképzés

2013. július 30., kedd
Átalakul a felnőttképzés

Szeptembertől 1300-ról 638-ra csökken az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő államilag elismert képesítések száma, kiszűrik a rendszerből a felesleges, nívótlan tanfolyamokat, néhány esetben viszont többszörösére növelték az óraszámokat, ami az árak drasztikus emelkedését is maga után vonhatja - írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában megjelent cikk kitér arra, hogy változik a vizsgarendszer is: a jövőben komplex vizsgát kell tenni az összes tárgyból egyszerre, vagyis ha egy vizsgarész nem sikerül, az egészet meg kell ismételni. A számonkérés ugyanakkor rövidül, maximum két napig tarthat.

Lakos István

, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke a változások egyik fontos hozadékának tartja, hogy az új rendszerben megnőtt azon képesítések aránya, amelyek szélesebb alapokat adnak és egyszerre több munkakör betöltésére is képessé teszik a hallgatót. A lapnak nyilatkozva megjegyezte ugyanakkor, hogy egyes szakmáknál az előírt óraszám-növelés a tandíjak olyan emelkedését okozhatja, ami jelentősen visszaveti a tanfolyamok iránti keresletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.