Gazdaság

Kósa: a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése közös erőfeszítés eredménye

Kósa: a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése közös erőfeszítés eredménye

2013. június 1., szombat
Kósa: a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése közös erőfeszítés eredménye

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése a kormány, az önkormányzatok és a magyar emberek közös erőfeszítésének az eredménye, a konszolidációból a megyei jogú városok jelentős részt vállaltak - jelentette ki Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) Kecskeméten tartott közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Az állam, az államháztartás egésze a magyar emberekkel közösen vállalta azt a konszolidációt, amely révén kikerültünk abból a csapdából, "amelybe az előző Gyurcsány-Bajnai kormány beletaszította az országot" - mondta az MJVSZ elnöke a kétnapos tanácskozás után.

Kósa Lajos

hangsúlyozta: a tanácskozáson felhívták a figyelmet arra, hogy a megyei jogú városoknak fel kell készülniük az Európai Unió következő, 2014-től induló költségvetési ciklusára. Azt biztosan lehet tudni, "hogy a jelenlegi fejlesztési tervhez képest teljesen más keretek lesznek meghatározva", olyan mértékben megváltozik az Európai Unió "fejlesztési rendszere, elvei, szempontjai, hogy amihez eddig hozzászoktunk, az nem lesz releváns" - tette hozzá. Kósa Lajos szerint, a Magyarország népességének negyedét képviselő megyei jogú városok "jócskán" kivették a részüket abból, hogy "az eladósodást csökkentsük, az államháztartás hiányát a bűvös 3 százalék alatt tartsuk", és az egész önkormányzati rendszer komoly teljesítményt nyújtott - hangsúlyozta. Fontosnak nevezte, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy nem változott drámai módon a városok által nyújtott szolgáltatások minősége. Kósa Lajos beszámolt arról, hogy a közgyűlésen két új intézmény alapításáról döntöttek: létrehozták a közterület-felügyeletek és az önkormányzati adóhatóságok kollégiumát annak érdekében, hogy a rájuk vonatkozó törvényi szabályozást egyszerűsíteni lehessen. A közgyűlés szeretné elérni, hogy a pályázati rendszerben a "sokszor felesleges, bürokratikus korlátokat" enyhítsék - fűzte hozzá. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az unió 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusában a Magyarország részére eredetileg tervezett 18,3 milliárd eurót 20,5 milliárd euró fölé sikerült növelni. Ez nagyon komoly fejlesztési lehetőséget teremt a megyei jogú városok, a városok és a kisebb települések számára egyaránt - mondta. Véleménye szerint Magyarország a 2014-től induló költségvetési ciklusban "csak úgy tud eredményes regionális fejlesztési programot végrehajtani", ha a program kidolgozásáig hátralévő fél évben a megyei jogú városok ebben partnerek lesznek. Deutsch Tamás kiemelte: a "buta vagyokat az ésnek kell felváltani", ami azt jelenti, nincs olyan "hogy Budapest vagy vidék", hanem "Budapest és vidék". Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a MJVSZ nagyon komoly hangsúlyt kíván arra fektetni, hogy a megyei jogú városok a Magyarországra jutó uniós források elérése mellett az úgynevezett "közvetlen brüsszeli forrásokból minél többet tudjanak elérni". Emlékeztetett arra, hogy a magunk mögött hagyott időszakban "Magyarország rosszul teljesített, mert 2010-ig lényegét tekintve egyetlen fillér közvetlen brüsszeli forrás" nem jutott hazánknak, pedig eurómilliárdok álltak rendelkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.