Gazdaság

Fidesz: energiahivatali feljelentés, hibás számlák

Fidesz: energiahivatali feljelentés, hibás számlák

2013. április 3., szerda
Fidesz: energiahivatali feljelentés, hibás számlák

Több fogyasztóvédelmi problémát is felszínre hozott a rezsicsökkentés a Fidesz szakpolitikusának tájékoztatása szerint. Ennek nyomán feljelentés született a korábbi fővárosi távhődíj-megállapítás miatt, próbaperek indulhatnak bizonyos helyeken a szemétszállítás drágulásával kapcsolatban, továbbá még mindig vizsgálják a hibás formátumú rezsiszámlákat - sorolta Németh Szilárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: a Fővárosi Önkormányzat által Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2007-2008-ban alkalmazott távhődíj-meghatározás miatt feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az energetikai hivatal. A részletekről szólva - a Magyar Nemzet cikke nyomán - kifejtette: a Főtáv korábbi árképzéséről energetikai hivatali vizsgálatot kért, amely megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat mint árhatóság olyan magas távhődíjat határozott meg, hogy az a szolgáltatás valódi költségein túlmenően például alapítványi támogatások kifizetésére is fedezetet nyújtott. Ez felveti az árdrágítás büntetőjogi tényállásának megvalósulását - idézte a hivatalt

Németh Szilárd

. A politikus elmondta azt is, hogy még mindig vannak olyan közműszolgáltatók, amelyek nem tartják be az új számlaképekről szóló, február 19-től hatályos rendeletet. A GDF Suez például 734 ezer rossz számlát állított ki - jegyezte meg, utalva egyúttal arra, hogy a rezsicsökkentésről szóló, még a Ház előtt fekvő, tehát még nem hatályos törvényjavaslat alapján a cégnek emiatt összesen csaknem 7,5 milliárd forint kötbért kellene fizetnie a fogyasztóknak. A Fidesz képviselője jelezte emellett: próbapereket készül indítani az olyan "galádságok" miatt, mint ami például Dunavecsén történt, ahol - a polgármester tájékoztatása szerint - van olyan háztartás, amelynek száz százalékkal emelkedett a szemétszállítási díja idén. Németh Szilárd kérdésre hozzáfűzte, a törvény egyértelműen fogalmazott: január 1-jétől 4,2 százalékkal lehet emelni a díjakat. Az ilyen "trükközést" ezért nem engedheti meg a parlament - hangsúlyozta. Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára a tájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a sajtó egy része ismét arról cikkezett: a nagyfogyasztók hátrányát érezhetik a tízszázalékos rezsicsökkentésnek. Ezzel kapcsolatban a politikus azt mondta, szakmailag sántít az a feltételezés, hogy a szolgáltatók elsősorban a nagyfogyasztókkal fizettetik meg a lakossági árkedvezményt. A nagyfogyasztók versenyhelyzete ugyanis - mint magyarázta - jóval erősebb, mint a háztartásoké, az energia kínálati piaca miatt előbbiek eleve nem kiszolgáltatottjai a piacnak úgy, mint a családok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.