Gazdaság

A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

2013. április 30., kedd
A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

A tritikálé, azaz a rozsbúza emberi élelmezési hasznosítására indult uniós támogatással kutatási program Szegeden.

Bóna Lajos

, a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere a projektet bemutató keddi konferencián elmondta, a tritikálé a búza és a rozs hibridjeként létrehozott 130-140 éves növény. Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes. A gabonafélék közül Magyarországon rozsbúzából termett a legtöbb, 13 tonnát is meghaladó mennyiség egy hektáron. A tritikálét elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezésre is.

Ács Péter

, a szegedi Diabet Trade Kft. projektvezetője elmondta: a kutatási programot a Gabonakutató Nonprofit Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósítják meg. A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen keresztül kiterjed a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák, receptúrák kidolgozására. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a búzaliszttel kevert tritikálélisztből sütött kenyerek különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb, élvezeti értékük és eltarthatóságuk jobb, mint a hagyományos termékeké - közölte a szakember. Hozzátette: lehetőség van a rozsbúza felhasználására a keksz- és tésztagyártásban, illetve cukrászati, valamint speciális diabetikus termékek készítésekor is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.