Gazdaság

Nyolc szegedi sportegyesület kapott 64,4 millió forintot

Nyolc szegedi sportegyesület kapott 64,4 millió forintot

2013. március 6., szerda
Nyolc szegedi sportegyesület kapott 64,4 millió forintot

A szegedi közgyűlés sportbizottsága döntött a sportkeret felhasználásáról, a Szeged 2011 labdarúgócsapata kapja a legtöbb pénzt, 36 milliót, a férfi kosár 8, a női kézilabda és a teke 5-5 milliót kapott, de jutott gyorskorcsolyára és az úszóknak is.

A közgyűlés ifjúsági és sportbizottsága március 6-i ülésén határozott a 70 milliós sportkeret szétosztásáról. A döntés értelmében működési támogatásra 64,4 millió, rendezvények szervezésére 1,6 millió, utánpótlás-nevelésre pedig 4 millió forint jut 2013-ban. A működési támogatásból nyolc egyesület részesül. A Szeged 2011 futballcsapata 36,4 millió forintot kap (az idei évben a klub ezen felül már lehívott 3,6 milliót az élő szerződésének terhére), az Ujszegedi TC 9 millió, a Szedeák Nonprofit Kft. 8 millió, a női kézilabda, a Szeged-Kiskundorozsma KSE 5 millió, a Szegedi TE tekései 5 millió forintot kaptak. (A labdarúgó- és futsalcsapat szerződésébe belefoglalja az önkormányzat, hogy nem jár a támogatás, ha a szezon végén kiesnek abból az osztályból, ahol jelenleg szerepelnek.) A Szeged Úszó Egylet 500 ezer, a Szegedi Korcsolyázók Egylete 300 ezer, a Tornádó Team görkorcsolyásai 200 ezer forintban részesültek. A rendezvények szervezésére, illetve az utánpótlás-nevelésre jutó forrást a későbbiekben pályázatok alapján osztják fel.

További forrásokat keres a sportra a a Fidesz-KDNP

A működési támogatás felosztásával kapcsolatban

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) bizottsági tag javaslatára döntött a testület többsége, az MSZP és a Jobbik ellenszavazataival, tartózkodásával. (Utóbbi két politikai erő főként az Ujszegedi TC, illetve a Szeged 2011 finanszírozását tartotta túlzónak, ezeket kurtította volna.) Nógrádi elmondta, most a korábban a kiemelten támogatotti körbe tartozó egyesületek túlélését kellett biztosítani (ezek jellemzően 2014 nyaráig szóló, érvényes szerződéssel rendelkeznek, melynek felbontásához a mostani támogatás fejében hozzájárultak). A politikus azonban hangsúlyozta: rendkívül kevés ez a Szeged sportjára fordítható összeg, ezért az év folyamán a Fidesz-KDNP azon fog dolgozni a közgyűlésben, hogy a további eredményes, sikeres, jól működő szegedi sportklubok részére újabb 10-15 millió forint pluszforrást találjon a költségvetésben. "Ez pártállástól függetlenül minden képviselő közös felelőssége" - szögezte le.

A polgármester három élcsapatot is kizárt a sporttámogatásból

Botka László

(MSZP) polgármester eredeti

költségvetési tervezetében

jelentősen megkurtította volna Szeged élcsapatainak önkormányzati támogatását, a Szeged 2011, az Ujszegedi TC, valamint a Szedeák-utánpótlás támogatásának megszüntetését kezdeményezve. A kiemelt körben a Szegedi Vízisport Egyesület (39,6 millió forintot), a Szegedi Vízilabda Egylet (33,8 millió forint), a Szegedi Tekézők Egyesülete (15,4 millió forint) és a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete (14,2 millió forint) maradt volna. (A Pick Szeged finanszírozása más konstrukción keresztül történik, a kézilabdások az önkormányzati cégekkel kötött reklámszerződéseken keresztül jutnak évi körülbelül 76 millió forinthoz). A közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-KDNP számára azonban elfogadhatatlan volt Botka László előterjesztése, ezért módosító indítványt nyújtottak be a sport területét illetően is, ami aztán beépült a képviselők által

február 22-én elfogadott

büdzsérendeletbe. A jobboldal egyrészt törölte a kiemelten támogatotti körből a tekézőket, másrészt a polgármester által meghatározott 10 millióról 70 millió forintra emelte (a tavaly egyébként 47,5 milliós) sportkeretet.

Hüvös László

sportért is felelős tanácsnok úgy nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak: a 70 millió forintból az amatőr-, szabadidő- és utánpótlássport támogatása is megoldható, akárcsak az élsport finanszírozása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.