Gazdaság

Fidesz: álhír, hogy Matolcsy lesz jegybankelnök

Fidesz: álhír, hogy Matolcsy lesz jegybankelnök

2013. február 5., kedd
Fidesz: álhír, hogy Matolcsy lesz jegybankelnök

Alaptalannak és álhírnek nevezte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Világgazdaság Online kedd esti cikkét, amely szerint eldőlt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter veszi át Simor András helyét a Magyar Nemzeti Bank élén.

A portál megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az esti órákban született meg a döntés az új jegybankelnök személyéről.

Kocsis Máté

, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek telefonon erre reagálva kijelentette: "nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk". "Javaslom a különböző sajtóorgánumoknak, hogy az úgynevezett megbízható forrásaikat ellenőrizzék le, mielőtt félretájékoztatják a közvéleményt" - mondta, megjegyezve: minden médiumnak áll a rendelkezésére, ha kérdésük van. Hozzátette, az évadnyitó gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülésnek a rezsicsökkentés a kiemelt témája. Kocsis Máté úgy fogalmazott, "személyi kérdésekről, így Matolcsyról sem volt szó, rezsicsökkentésről annál inkább".

Orbán Viktor

miniszterelnök múlt héten Brüsszelben azt mondta, a jegybankelnök-jelölést a határidő lejárta előtt mindössze egy nappal fogja megtenni a jelölt személyét érintő viták elkerülése érdekében.

Korábban írtuk:

Megbízható forrásokra hivatkozva azt írja a Világgazdaság, hogy kedd este döntés született Simor András jegybankelnök utódjáról, aki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz - olvasható a Portfolio.hu portálon. Az elmúlt napokban a piaci szereplők körében is erősödött a várakozás

Matolcsy

kinevezésével kapcsolatban, igaz egyelőre még a hírt hivatalos források nem erősítették meg. A forint a felvetésre kezdetben nem reagált, majd este 21 óra után érdemi gyengülést mutatott -

írja a pénzügyi szakportál

. A Világgazdaság -

kedd este megjelent cikke szerint

- megbízható forrásból úgy értesült, hogy

Simor András

helyét a mandátuma lejárata után Matolcsy György, jelenlegi nemzetgazdasági miniszter veszi át. Az erről szóló döntés az esti órákban született meg. A helyettese a portál szerint

Balog Ádám

lesz, aki per pillanat a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Matolcsy György feladatait pedig Varga Mihály fogja átvenni, aki a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli posztot tölti be. Két héttel ezelőtt már megszellőztették több sajtóorgánumban is, hogy a jegybankelnök Matolcsy György lehet, bár

Töröcskei István

neve is felmerült a potenciális jelöltek között. Az alelnöki pozícióra a Magyar Bankszövetség volt elnökét

Patai Mihályt

, és a szervezet jelenlegi főtitkárát

Kovács Leventét

tartották leginkább esélyesnek. A forint árfolyamát a nyolc óra körül kiszivárgott információ kezdetben nem befolyásolta érdemben, az euróval szembeni jegyzések 291,5-292 között ingadoztak. Aztán negyed 10 körül esni kezdett a forint, az euró jegyzései a bankközi piacon hirtelen 293 fölé ugrottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.