Gazdaság

Tizenötmilliárdos utazási kaució

Tizenötmilliárdos utazási kaució

2013. január 29., kedd
Tizenötmilliárdos utazási kaució

A tavalyihoz hasonló mértékű, összesen 15,2 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak 2013-ra a Magyarországon letelepedett, vagyoni biztosíték szolgáltatására kötelezett utazási irodák – írja a Világgazdaság.

Molnár Gabriella

, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke a lapnak elmondta: a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül mindössze 24 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk igazolt kaució mértéke azonban meghaladja a 9 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt még 28 cég szerepelt a chartereztető utazásszervezők listáján. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett lista alapján a charterező cégek közül idén is Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot, második a Best Reisen 1,3 milliárd forinttal, harmadik pedig a Kartago Tours kereken egymilliárd forintos kauciójával. A legnagyobb belföldi utazásszervező változatlanul az IBUSZ, vagyoni biztosítéka 15 millió forint, az Eurama utazási iroda 10,5 millió forintos kauciót igazolt, míg a Neckermann 9 millió forinttal a harmadik. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat. "Nincs összefüggés a kaució összege és az adott cég biztonságos működése között. Egy kisebb forgalmú iroda logikusan kisebb biztosítékot is tesz félre, ettől azonban még biztonságos" – hangsúlyozta a lapnak Molnár Gabriella.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.