Gazdaság

Az idén 4 milliárd forint fordítható földvásárlásra

Az idén 4 milliárd forint fordítható földvásárlásra

2013. január 12., szombat
Az idén 4 milliárd forint fordítható földvásárlásra

Az idén a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít földvásárlásra - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az MTI-vel.

A közlemény szerint a szervezet "továbbra is a földpiac komoly szereplője kíván lenni", ezért minden olyan esetben élni fog elővásárlási jogával, amikor a hazai föld védelme azt indokolja. Ennek szellemében az NFA 2012-ben több mint 700 hektár földdel gyarapította a nemzet földvagyonát elővásárlással, és arra törekszik, hogy a földalapba került területekből a lehető legtöbbet a földhaszonbérleti pályázati rendszerben hasznosítsák. Az NFA-nál az MTI érdeklődésére közölték: a 4 milliárd forint, ha szükséges, teljes egészében elővásárlásra is költhető, mivel elsődleges cél a zsebszerződések megakadályozása. Az így megszerzett földet pedig - amely erre alkalmas - haszonbérletbe adják. Az NFA eddig már több mint 1400 haszonbérleti szerződést kötött több mint 23 000 hektárra. A NFA jelezte: a 2012-es összesített adatok még nem állnak rendelkezésre működéséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.