Gazdaság

A fuvarozók számára a túlélés lehet az idei cél

A fuvarozók számára a túlélés lehet az idei cél

2013. január 28., hétfő
A fuvarozók számára a túlélés lehet az idei cél

Stagnáló árualapokra, tovább éleződő versenyre számítanak a magyar közúti és vasúti fuvarozó vállalkozások, amelyek 2013-ban néhány kivételtől eltekintve inkább túlélési stratégiákra, mint növekedési tervekre építenek - olvasható a Napi Gazdaságban.

A lap hétfői száma szerint az ágazat abban bízik, hogy az év során érezhetőek lehetnek a hazai gazdasági növekedés első jelei, és a beinduló beruházások révén megszaporodó árualapok a fuvarozási igényekben is jelentkeznek majd. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) az ágazat versenyképességének megőrzése érdekében intézkedési javaslatcsomagot dolgozott ki és terjesztett a kormány elé. Ebben többek között az iparűzési adó alapjának és a gépjárműadó mértékének csökkentése mellett a hivatásos gépjárművezető-képzés állami eszközökkel való támogatását kérik. A fuvarozó vállalkozásokat 2012-ben megtizedelte a beruházások visszaesése, az építőipar mélyrepülése és a gyenge mezőgazdasági termés miatti volumencsökkenés. A fuvarteljesítmény árutonna-kilométerben kifejezve 14 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző év azonos időszakában. A nemzetközi piacokra dolgozó fuvarozók összesített teljesítménye viszont megmaradt a korábbi viszonylag magas szinten, ami

Karmos Gábor

, az MKFE főtitkára szerint azt mutatja, hogy a magyarok a szűkülő piacon is képesek voltak javítani nemzetközi piaci pozícióikat. Jelenleg csak a lengyel és a magyar közúti fuvarozóknak van esélyük a növekedésre az unió piacán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.