Gazdaság

Varga Mihály: Az IMF a növekedést nézi

Varga Mihály: Az IMF a növekedést nézi

2012. december 7., péntek
Varga Mihály: Az IMF a növekedést nézi

A 2013-as költségvetés elfogadása, ennek értékelése után folytatódhatnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodásról - mondta Varga Mihály egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Varga Mihály beszélt arról, hogy a korábbiakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére, mivel nagyon megmerevedtek az álláspontok. A Valutaalap legfontosabb szempontja a növekedés, kevésbé figyeli a számokat, nem ragaszkodik ortodox módon például a 3 százalékos GDP arányos hiányhoz. A miniszter szerint egyelőre a nemzetközi pénzpiacok likviditásbősége elegendő ahhoz, hogy a magyar állam finanszírozza magát.

Varga Mihály

úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetésében tavasszal várható változás pozitívan hat a monetáris politikára, mert megnyílik a lehetőség arra, hogy a monetáris és a fiskális politika összecsiszolódjon, egymással összhangban legyen. Leszögezte: a jegybank mindig független volt, és ezt senki sem akarja sem korlátozni, sem csorbítani. Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben lesz-e belőle MNB-elnök vagy pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte: nem kapott ilyen felkéréseket, de a jegybankelnökséget felkérés esetén sem vállalná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.