Gazdaság

Több mint 30 milliárd forinttal nő a gyógyszer-támogatási előirányzat

Több mint 30 milliárd forinttal nő a gyógyszer-támogatási előirányzat

2012. november 11., vasárnap
Több mint 30 milliárd forinttal nő a gyógyszer-támogatási előirányzat

Összesen 30 milliárd 332 millió forinttal emelik a gyógyszer-támogatási előirányzatot - döntött a kormány legutóbbi ülésén az egészségügyi államtitkárság pénteki közlése szerint.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás alapján a gyógyszer-támogatási előirányzatot érintő, technikai jellegű emelést az indokolja, hogy a gyógyszertámogatás kiadásainak finanszírozására még ebben az évben várható 22 milliárd forintnyi gyógyszergyártói befizetés elsősorban decemberben érkezik, ezért addig is a kifizetések fedezetének folyamatos biztosítását így oldják meg. A több mint 30 milliárd forintos keretből a gyógyászatisegédeszköz-támogatási (GYSE) kiadások folyamatos finanszírozásának biztosítására 3 milliárd forintot csoportosítanak át. Ennek elsődleges indoka, hogy az idén bevezetett egyes intézkedések éves hatása csak 2013-ban jelenik meg, továbbá a számos, GYSE körben a parlament által megszavazott áfacsökkentés is a jövő évben fejti ki hatását - tették hozzá. Mindezek alapján a 2012-es gyógyszertámogatás-költségvetési keret 5,3 milliárd forintos túlteljesülése várható - emelte ki az államtitkárság, megjegyezve, hogy "év közben a betegek közvetlen gyógyszerkiadásai lényegében nem emelkedtek, sőt a generikus készítmények körében egyes területeken még csökkentek is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.