Gazdaság

Jelentősen emelkedett októberben a forgalomba helyezett új autók száma

Jelentősen emelkedett októberben a forgalomba helyezett új autók száma

2012. november 7., szerda
Jelentősen emelkedett októberben a forgalomba helyezett új autók száma

Októberben 4047 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 15,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tíz hónapban pedig 16,2 százalékkal 43 369-re nőtt az új autók száma - közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Októberben 843 új kishaszonjármű került forgalomba, 9,7 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos hónapjában. Január-októberben a forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma 5,5 százalékkal 8914-re nőtt. Az idén az első tíz hónapban jelentősen, több mint 71 százalékkal esett vissza a forgalomba helyezett buszok száma 2011 január-októberhez képest, a nagyhaszonjárműveké viszont kismértékben - 1,1 százalékkal - nőtt, 3522-re. Motorkerékpárból októberben az előző évinél 13,8 százalékkal többet helyeztek forgalomba, 107 darabot. 2012 első tíz hónapjában 1693 új motort helyeztek forgalomba, ez 6,4 százalékkal kevesebb mint 2011 azonos időszakában. A Datahouse adatai szerint októberben összességében 6,8, január-októberben pedig 12,4 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett gépjárművek száma. Az MGE előrejelzése szerint az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, és hónapról hónapra pozitív trendet mutatva végül is 10 százalék feletti növekedést fog hozni 2012-ben - hangsúlyozza közleményében az egyesület. Az MGE hozzáfűzi: az első tíz hónap alapján óvatos örömre ad okot, hogy a trend - kisebb botlásokkal - a kilábalás felé mutat akkor is, ha a volumen még mindig messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne. Az új személyautó értékesítés mintegy 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem "kerültek elő" - hívja fel a figyelmet az egyesület. Mivel a céges gépjárműpiac Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el. Szükségesnek és elengedhetetlennek látja az MGE, hogy kedvező, biztonságos finanszírozási termékek kerüljenek a piacra annak érdekében, hogy az értékesítés stabil és jelentősebb növekedésnek indulhasson. A motorkerékpár piacot pozitívan befolyásolhatja az MGE szerint a 125 köbcentiméter alatti motorok arányának jelentős növekedése, az ezeket támogató kampány és az, hogy vezethetők "B" kategóriás jogosítvánnyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.