Gazdaság

Határon átnyúló tanuló régió a szerb-magyar határtérségben

Határon átnyúló tanuló régió a szerb-magyar határtérségben

2012. november 9., péntek
Határon átnyúló tanuló régió a szerb-magyar határtérségben

A napokban zárul le a Szegedi Tudományegyetem és az Univerzitet Educons (Sremska Kamenica, Srbija) közös, „LearnigRegion” elnevezésű projektje. Az együttműködés célja az volt, hogy az egyetemek gazdaságfejlesztési szerepvállalási lehetőségét vizsgálja a magyar-szerb határmenti térségben.

A kutatók arra a kérdésre keresték a választ, mit tehetnek az egyetemek annak érdekében, hogy a tudásalapú gazdaság motorjává váljanak a régióban, hogyan építhetnek ki gyümölcsöző kapcsolatokat a régió vállalataival, és az önkormányzati-állami szféra hogyan járulhat hozzá e két szereplő sikeres együttműködéséhez? A kutatási téma rendkívül komplex, igen speciális ismereteket, és szélsőségesen interdiszciplináris megközelítést igényelt. A megbízható kutatási adatok a jövőben megalapozzák az egyetemek erősebb gazdaságfejlesztési szerepvállalását, ennek gyakorlati megvalósulása esetén a szerb-magyar határmenti térség fenntartható fejlődési pályára állhat. Hosszú távon mindez a térség versenyképességének javulásához vezethet. A projekt közös kutatócsoport létrehozásával, közös projektmendzsment felállításával és közös finanszírozással valósult meg az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA), valamint a Magyar és Szerb Állam támogatásával. A projekt eredményei

annak honlapjáról

az érdeklődök számára szabadon letölthetőek. A projekt zárókonferenciájára 2012. november 13-án Szabadkán, a városházán kerül sor, melyre regisztrálni szintén a projekt honlapon lehet.

Ez a sajtóanyag az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A sajtóanyag tartalmáért teljes mértékben a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.