Gazdaság

Az aszály növeli az agrárkártyák iránti igényt

Az aszály növeli az agrárkártyák iránti igényt

2012. november 7., szerda
Az aszály növeli az agrárkártyák iránti igényt

Az idén a 300-400 milliárd forint közötti aszálykár, és az emiatt jelentősen, 40-50 százalékkal lecsökkent takarmánytermés mérsékli a gazdák jövedelmét és növeli hiteligényüket; többek között ez is közrejátszhat abban, hogy nő az érdeklődés az agrártermelők likviditási helyzetét javító agrárkártyák iránt.

A TakarékBank tájékoztatása szerint a takarékok által kibocsátott Gazdahitel-Gazdakártyák és Agrár Széchenyi Kártyák darabszáma az idén szeptember végéig 2200-ra nőtt. A kihelyezett hitelösszeg az elmúlt év végihez képest 10 százalékkal nőtt, és az év egészében a bank várakozása szerint akár 20-25 százalékkal is emelkedhet. Az aszálykárral sújtott agrárvállalkozók megsegítésére többféle eszköz is rendelkezésre áll: ezek között már az idén is javíthatja a károsult gazdálkodók likviditási helyzetét az agrárkártyák révén igénybe vehető forgóeszköz-hitel. A TakarékBankkal együttműködő takarékszövetkezeteknél és hitelintézeteknél az idén szeptemberig az agrárforgóeszköz-hitelállomány összege 11,8 milliárd forintról 13 milliárdra emelkedett - idézi a közlemény

Egerszegi Ádámot

, a TakarékBank takarékszövetkezeti üzletágának igazgatóját. A kihelyezések növekedése a 2007 óta elérhető Gazdakártyával kihelyezett állomány szinten maradása mellett elsősorban az Agrár Széchenyi Kártya felfutásának köszönhető. A takarékszövetkezeti integráció ez év elején indult el az Agrár Széchenyi Kártya forgalmazásával és az állomány folyamatosan emelkedett, szeptember végén már meghaladta az 1,2 milliárd forintot. Mivel a beruházási hitelek nem nőttek ekkora ütemben, ez is megerősíti, hogy a rövid lejáratú hitelkihelyezés növekedése részben a károk enyhítését szolgálta - becsülte Egerszegi Ádám.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.