Gazdaság

A Coca-Cola Magyarország magyar almából készíti ezentúl ivólevét

A Coca-Cola Magyarország magyar almából készíti ezentúl ivólevét

2012. november 20., kedd
A Coca-Cola Magyarország magyar almából készíti ezentúl ivólevét

A Coca-Cola dunaharaszti palackozója ezentúl külföldi helyett magyar almából állítja elő az almaivólét - közölte a vidékfejlesztési miniszter kedden Dunaharasztiban, amikor a gyárba megérkezett Szabolcsból az első, almasűrítményt szállító tartálykocsi.

A kormány néhány hónapja kötött együttműködési megállapodást Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel, és ennek eredménye, hogy első lépésként évi 7500 tonna hazai almát vesz át a társaság - mondta

Fazekas Sándor

. A hazai ültetvényeken termesztett gyümölcsből a vásárosnaményi Agrana feldolgozójában készítenek sűrítményt, és ebből állítják elő a Coca-Cola Cappy márkájú gyümölcslevét. Ezzel a Magyarországon termő mintegy félmillió tonna alma 1,5 százaléka talál állandó, biztos átvevőre. A tervek szerint ezt a mennyiséget megkétszerezik, később 15 ezer tonna almát dolgoznak majd fel gyümölcslének a dunaharaszti palackozóban - fejtette ki a miniszter. Hozzátette, az almaüzlet nyomán lendületet kaphat a hazai gyümölcstermesztés, felértékelődik az agrárium, a jelenlegi 36 ezer hektárnyi ültetvény kibővítésével újabbakat telepítenek. Ez gazdasági modellként is szolgál: a helyben megtermelt termék valamelyik nagyvállalaton keresztül a külpiacon is versenyképes cikké válhat. A Coca-Colával kötött megállapodás eredményeként 100 szabolcsi család jutott állandó megélhetéshez - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. A Coca-Cola Magyarország a magyar almából előállított gyümölcslével exportpiacokat is meg kíván hódítani - mondta

Tarsoly József,

a társaság vezetője. A tervek szerint az almát követően a Cappy gyümölcslevek közül az őszi-, a sárgabarack- és a szőlőitaloknál is a magyar alapanyag felhasználására térnek át. A Coca-Cola palackozója jelenleg 1250 alkalmazottat foglalkoztat, és további 17 ezer embernek nyújt megélhetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.