Gazdaság

Tízmilliós vezetői prémiumokat fizetnek állami cégeknél

Tízmilliós vezetői prémiumokat fizetnek állami cégeknél

2012. október 8., hétfő
Tízmilliós vezetői prémiumokat fizetnek állami cégeknél

Tízmilliós jutalmakat fizettek ki állami és fővárosi tulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek az elmúlt hónapokban a vállalatok 2011-es eredményei alapján a Népszabadság által készített összeállítás szerint.

A lap hétfői számában azt írta, bár az állami tulajdonú cégeknél általában alkalmazkodtak a közszférában elrendelt kétmillió forintos bérplafonhoz, több vezetővel is olyan munkaszerződést kötöttek, amely szerint meghatározott feladatok végrehajtása esetén akár az alapbér 80 százalékát is kitevő prémiumot kaphatnak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV), ahogy arról a lapot tájékoztatták, a vezérigazgatónak és helyettesének megállapított prémiuma 2011-re 10 havi, a főigazgatóké 8,85 havi, az igazgatóké pedig 5,5 havi alapbér, amiből eddig 30 százalékot fizettek ki. Az MNV tájékoztatása szerint a MÁV Zrt. volt első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezték kifizetni. A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint. A Magyar Fejlesztési Banknál az elnök-vezérigazgató - aki szintén havi bruttó kétmillió forintot keres - és egyik vezérigazgató-helyettes éves személyi alapbérének 80 százalékát vette fel prémiumként. A Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó cégeknél összesen 342 millió forintot fizettek ki prémium, ösztönzés és jutalom címén, ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére mintegy 135 milliót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.