Gazdaság

Martonyi: nagy árat fizettetnek a kormánnyal konzervatív értékvilága miatt

Martonyi: nagy árat fizettetnek a kormánnyal konzervatív értékvilága miatt

2012. október 29., hétfő
Martonyi: nagy árat fizettetnek a kormánnyal konzervatív értékvilága miatt

Martonyi János külügyminiszter szerint nagy árat fizetettnek a magyar kormánnyal azért, mert konzervatív értékeket követ.

A tárcavezető október 23-án tett hivatalos látogatást Madridban, ekkor készített vele interjút az ABC spanyol napilap, amely vasárnap jelentette meg a cikket. Az interjút a Külügyminisztérium hétfőn juttatta el az MTI-hez. A külügyminiszter úgy nyilatkozott a lapnak, "nem mindenkinek tetszik", hogy konzervatív értékeket vall a magyar kormány. "Az egyik legnagyobb gondunk az, hogy az új alkotmány preambulumában szerepel a 19. század elején íródott nemzeti himnuszunk első sora, amely így szól: Isten, áldd meg a magyart" - emelte ki. Úgy fogalmazott, bár más alkotmányok is utalnak Istenre, "úgy tűnik, a magyaroknak nem lehet". Hozzátette, nem utasítja el a másféle gondolkodásmódot, mindössze tiszteletet kér. Arra kérdésre, a kormány arra törekszik-e, hogy a válság társadalmi költségeit megossza,

Martonyi János

úgy válaszolt, amikor a hiány kezelésével nehézségek merültek fel, Magyarország az elsők között növelte a fiskális nyomást a bankokra. A szélsőjobb magyarországi erősödésével kapcsolatban úgy vélekedett, csak a választók 15-20 százalékáról van szó, a többiekről azonban - "akik nem szélsőjobboldaliak és soha nem is lesznek azok" - nem beszélnek az újságokban. A szélsőséges gondolkodásúak száma viszonylag stabil, "megvannak a maguk belső gondjai", és a 2014-es választásokon rosszabbul szerepelnek majd - mondta a spanyol újságnak a magyar külügyminiszter. Megjegyezte, a szélsőjobboldal választói bázisa elsősorban az ország északkeleti részén van, amely korábban a szocialisták fellegvára volt, és ahol a legnagyobb roma közösségek is élnek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról a külügyminiszter azt mondta, Magyarországon nincs olyan politikai erő, amely megtagadná "ezt a szabadságért folytatott harcot". Igaz, hogy a magyar politikai rendszer és a média mélyen megosztott, ennek megvannak a történelmi, érzelmi, politikai és a gazdasági okai is - mutatott rá. Hozzáfűzte, a társadalom azonban kevésbé megosztott, mint az európai átlag.

Martonyi János

múlt kedden Spanyolországban tett hivatalos látogatást, találkozott José Manuel García Margallo külügyminiszterrel,

Inigo Méndez de Vigo

Európa-ügyi államtitkárral, a spanyol Vállalkozók Szövetségének tagszervezeteit képviselő üzletemberekkel, valamint előadást tartott a Real Instituto Elcano külpolitikai kutatóintézetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.