Gazdaság

Árrobbanás közeleg az élelmiszereknél

Árrobbanás közeleg az élelmiszereknél

2012. október 5., péntek
Árrobbanás közeleg az élelmiszereknél

Tavasszal élelmiszerár-robbanásra lehet számítani, de egyes termékeknél már idén jelentős drágulás várható - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

A lap által készített élelmiszerkörkép szerint a kenyér és pékáruknál a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség.

Septe József

, a Pékszövetség elnöke a lapnak elmondta: egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején kívánják az önköltségek emelkedését érvényesíteni az árakban. Az állati eredetű termékeknél különböző mértékű áremelésre kell felkészülni, a tejnél és a sajtnál például 10-15 százalékosra. A baromfi-átvételi árak nemrég 8 százalékkal nőttek, s a Baromfi Termék Tanács szerint a termelők akkor tudják fedezni önköltségüket, ha további 16 százalékos átvételiár-emelkedésre kerül sor. A magyar húsipar - feldolgozók és termelők - akkor tudja túlélni a válságos helyzetet, ha legalább 30 százalékkal nőnek a felvásárlási árak - közölte

Németh Antal

, a Vágóállat és Hús Szakmaközi és Terméktanács elnöke. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni, mert a lépés a kereslet drasztikus visszaesésével járna. Ezért a szakmai szervezet úgy látja, hogy vagy a kormánynak kell az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni vagy a kereskedőknek kell engedniük az árrésükből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.