Gazdaság

IMF: nincs még időpont az újabb budapesti látogatásra

IMF: nincs még időpont az újabb budapesti látogatásra

2012. szeptember 13., csütörtök
IMF: nincs még időpont az újabb budapesti látogatásra

Nincs még időpontja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió (EU) és Magyarország közötti hivatalos tárgyalások folytatásának - közölte Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója az MTI kérdésére csütörtökön, washingtoni sajtóértekezletén.

"Nincs még dátuma egy új budapesti látogatásnak" - mondta

Gerry Rice

. Emlékeztetett arra, hogy július végén járt a magyar fővárosban az IMF/EU-küldöttség, amely több eszmecserét folytatott. "Ez a dialógus folytatódik" - tette hozzá. Az

Orbán Viktor

kormányfőnek az IMF-feltételekre vonatkozó állásfoglalásával kapcsolatban feltett kérdésre Rice kijelentette, hogy ebben a (tárgyalási) szakaszban nem rendelkezik az IMF feltételeinek részleteivel, és jelezte, a fő irányvonalakat a valutaalap küldöttségének július 26-án kiadott közleménye tartalmazza. A magyar miniszterelnök egy hete Facebook-oldalán azt tette közzé, hogy "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. Orbán Viktor IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét - a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - felsorolta videoüzenetében. Egy pontosító kérdésre válaszolva Gerry Rice úgy fogalmazott, hogy "korai lenne még a feltételekről beszélni, mert a tárgyalások még folyamatban vannak". "Az álláspontunk az, hogy az eszmecsere folytatódik. Annyira segítőkészek és konstruktívak leszünk, amennyire csak lehetséges, és meglátjuk, hogy innen hová jutunk" - mondta az IMF-igazgató arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggasztja-e az IMF-et a magyar miniszterelnöknek a valutaalap feltételeivel kapcsolatos állásfoglalása. Rice nem adott választ arra a kérdésre, hogy a valutaalap szerint a hivatalos tárgyalásokat hitelről vagy elővigyázatossági hitelkeretről folytatják-e majd. Az IMF/EU-küldöttség legutóbbi budapesti egyeztetéséről július 26-án kiadott sajtóközlemény szerint "a magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe". A valutaalap egyebek mellett rámutatott: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egy időben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.