Gazdaság

Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program

Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program

2012. augusztus 5., vasárnap
Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program

A tanyafejlesztési támogatások rendszere a kormány egyik legsikeresebb programja, amelynek révén javulnak a tanyán élő emberek életkörülményei - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Fülöpházán, ahol egy baromfivágópontot, egy tésztaüzemet és egy önkormányzati boltot adott át.

Budai Gyula

emlékeztetett arra, hogy 2011-ben az Orbán-kormány tisztán nemzeti forrásból egymilliárd forintot biztosított a tanyákon élő több mint 300 ezer ember életkörülményeinek javítására. Az államtitkár elmondta: a nemzeti tanyafejlesztési program pályázataihoz 2012-ben 1,5 milliárd, 2013-ban pedig 2 milliárd forintot biztosít a kormány, tisztán nemzeti forrásból. A tanyán élő emberek életkörülményeinek javítása mellett a program kiemelt célja a helyi termékek piacra jutásának támogatása, amelynek során a termelőktől a legrövidebb úton jut el az élelmiszer és a helyi termék a vásárlókhoz - fogalmazott Budai Gyula.

Balogh József

, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fülöpháza polgármestere elmondta, hogy a baromfivágópont és a tésztaüzem a nemzeti tanyafejlesztési program pályázatán 49,2 millió forintot nyert, amelyhez az önkormányzat 13 millió forint önrészt adott. A vágópont 250 baromfit tud feldolgozni óránként, a tésztaüzemben 4 tonna tésztát lehet készíteni naponta, többek között a környező települések tojástermelőitől vásárolt tojásból. Balogh József kiemelte: a két üzem egy műszakban tíz embernek ad munkát, de több száz, szárnyasokat nevelő családnak biztosít megélhetést. A tanyafejlesztési pályázaton elnyert támogatásból Kerekegyháza egy tejfeldolgozót épített, Szabadszállás egy térségi piacot hozott létre hűtőházzal, Kunszentmiklós is egy piacot nyitott raktárral és hűtőházzal. A polgármester leszögezte: az önkormányzatok négy, külön-külön sikeres, ötvenmillió forint alatti pályázatból valósították meg beruházásaikat. Balogh József beszámolt arról, hogy Fülöpháza, Kerekegyháza, Szabadszállás és Kunszentmiklós önkormányzata megalapította a Magyar Tanyasi Termék Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Nonprofit Kft.-t. A Matt Kft. szintén 49 millió forintot nyert pályázaton, amelyből az első lépcsőben öt önkormányzati boltot nyit: kettőt Budapesten, egyet-egyet Kecskeméten, Fülöpházán és Kunszentmiklóson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.