Gazdaság

Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter

Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter

2012. augusztus 29., szerda
Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter

Országos aszályhelyzetet hirdetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán, így kárenyhítő juttatást kaphatnak azok a gazdák, akik a szárazság miatt szenvedtek el károkat.

A kárenyhítő juttatási igénylést november 30-ig kell benyújtani. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy idéntől aszálykár után akkor fizethető kárenyhítő juttatás, ha a termelő az aszálykárt bejelenti a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósághoz, igazolja az aszálykárt és a hozamcsökkenést, valamint ha a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizeti. A támogatás további feltétele, hogy az adott termelő hozamérték-csökkenése üzemi szinten mérve meghaladja a 30 százalékot. A közlemény szerint az új kockázatkezelési rendszerben a kockázati közösség tagjai azok a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő mezőgazdasági termelők, akik egységes támogatási kérelmen jelezték csatlakozási szándékukat, vagy, a termesztésre szolgáló terület nagysága az ültetvényeknél meghaladja az egy hektárt, szántóföldi zöldség termesztésénél az 5 hektárt, vagy egyéb szántóföldi kultúrák termesztésénél a 10 hektárt. Az új kockázatkezelési rendszernek a VM közleménye szerint mintegy 74.000 termelő a tagja és a 2013 elején kifizethető kárenyhítő juttatás várhatóan 8,3 milliárd forint lesz. A kárenyhítő juttatás teljes összegére azok a termelők jogosultak, akik az üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére mezőgazdasági biztosítást kötöttek. Ennek hiányában az európai uniós szabályok alapján a gazdálkodók csak az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.